Gromada je poljska riječ koja znači „okup”, „skupina” ili „skupština”.[α 1]

Poljska uredi

U Poljsko-Litavskoj Uniji pojam se odnosio na seosku ustanovu koja je obuhvaćala sve stanovnike sela i koja je djelovala kao lokalna vlast, te je nadzirala plaćanje poreza. U tom smislu, gromada je se razvila između 16. i 18. vijeka, a nastavila je djelovati u Kongresnoj Poljskoj. Njihovi su poglavari nosili titulu sołtyja, a biralo ih je lokalno stanovništvo.

Gromada je nastavila djelovati u međuratnoj Poljskoj (1918-1939), kao pododjel gmine.

U komunističkoj Poljskoj između 1954. i 1972., gromade su činile najnižu razinu lokalne vlasti, preuzimajući ulogu koju su prije imale gmine. Gromada bi se općenito sastojala od nekoliko sela, ali su to bile manje jedinice nego što su bile gmine. Godine 1973. ponovno su uvedene gmine i ukinute gromade. Trenutno je najmanja jedinica lokalne uprave u ruralnoj Poljskoj je sołectwo, koje je podređeno gmini.

Ukrajina uredi

Pojam gromade je usađen u Ukrajinu sa Poljsko-litavskom konfederacijom, ali je integrirao već postojeće oblike lokalne samouprave iz vremena Kijevske Rusije. Sve do druge polovine 20. vijeka riječ gromada je se kod većine stanovništva u Ukrajini prvenstveno poistovjećivala sa pojmom zajednice ili skupine stanovnika određenog naselja, grada ili sela. Od riječi „gromada” u ukrajinskom jeziku dolaze tako važni pojmovi kao što su javnost (громадський), građanin (громадянин), civilno (громадянський), civilno društvo (громадянське суспільство).

U današnjem ukrajinskom jeziku gromada (грома́да) je jedan sinonim za zajednicu, tj. za skupinu ljudi ujedinjenih zajedničkim interesima. Zatim, kada se riječ koristi u administrativnom leksikonu, gromada označava administrativno-teritorijalnu jedinica lokalne samouprave i može se smatrati istoznačnica za naš općinu/opštinu. Pojam podrazumijeva neki vid lokalne samouprave. U današnjoj Ukrajini gromada[α 2] predstavlja treći nivo državne administrativne podjele, poslije oblast i rajona.

Putem procesa reforme u smislu decentralizacije, Republika Ukrajina je između 2015. i 2020. godine ponovno oblikovala okvir svojih teritorijalnih zajednica[α 3] odnosno gromada. Od 2021. u Ukrajini postoji ukupno 1469 takvih zajednica. Prema članku 170. Ustava Ukrajine, teritorijalnom gromadom se definiraju:[2][α 4]

stanovnici ujedinjeni stalnim prebivalištem unutar granica sela, naselja, grada, koji su samostalne administrativno-teritorijalne jedinice, ili dobrovoljnog udruživanja stanovnika nekoliko sela, mjesta, gradova koji imaju jedno administrativno središte.

Bilješke uredi

  1. Iz praslavenskog oblika gromada[1]; usp. gromada u Wječniku.
  2. (uk) Територіальна громада.
  3. (uk) Об'єднані територіальні громади (ОТГ).
  4. (uk) Tериторіальна громада – жителі, об'єднані постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об'єднання жителів кількох сіл, селищ, міст, що мають єдиний адміністративний центр.

Izvori uredi