Grigorij Romanov

Grigorij Romanov (7.2.1923. - 3.6.2008.) je bio drugi sekretar komunističke partije SSSRa.

Život uredi

Grigorij Romanov se rodio 7.2.1923 u Novgorodskoj oblasti tadašnje Sovjetske Rusije. Tokom Drugog svetskog rata sudjeluje u obrani Lenjingrada tokom 900 dana duge opsade gdje će biti primjećen i pozvan 1944. godine da postane član komunističke partije SSSRa. Tokom sljedećih četvrt veka Romanov koji se na različitim pozicijama dokazuje kao uspešan sovjetski menadžer, bez obzira na karakterne mane napreduje unutar partije do trenutka kada 1970. godine postaje prvi sekretar komunističke partije u Lenjingradu. U doba ekonomske stagnacije u SSSRu Lenjingrad pod njegovim upravljanjem doživljava snažan ekonomski napredak za što biva nagrađen ulaskom u centralni komitet KP SSSRa kao tadašnji najmlađi član,a kako se taj uspjeh nastavljao krajem sedamdesetih godina dvadesetih godina Leonid Brežnjev ga navodno određuje kao svog nasljednika.

To se ipak nije dogodilo pošto nakon njegove smrti šef KGBa Jurij Andropov preuzima 1982. godine vlast u SSSRu dok se gotovo istovremeno stepenicama vlasti počeo uspinjati Mihail Gorbačov. Sukob dva kandidata za mjesto lidera SSSRa je postao očit 1984. godine kada oboje bivaju postavljeni na novostvorenu poziciju drugog sekretara KP SSSR. Istovremeno karakterna razlika između njih nije mogla biti veća pošto je Romanov bio poznat kao uspješan sovjetski menadžer s željom da poboljša sovjetski sistem, ali poznat po tome da kaže što misli zbog čega ga je zamrzio dio važnijih članova partije dok je Gorbačov bio karizmatični kandidat podržan od KGBa, ali istovremeno jedan od niza neuspješnih ministara poljoprivrede.

Suprotno svim očekivanjima Konstantin Černjenko bez obzira na svoju tešku bolest iznenada umire 10.3.1985. godine kada su se Romanov i još dvoje članova politbiroa koji ga podržavaju nalazili izvan Moskve. Na iznenadnom zasjedanju samo 180 minuta nakon Černjenkove smrti politbiro u kojemu trenutačno većinu imaju Gorbačovljevi ljudi ga proglašava novim generalnim sekretarom. Taj izbor o kojemu Rusija još nije otvorila tajne dosjee ostaje obavijen velom tajnom pa je često nazivan i državnim udarom [1] Arhivirano 2008-06-29 na Wayback Machine-u što će i bezbroj puta ponavljati Romanov koji ga i optužuje za smrt Černjenka [2] koji umire u "pravi trenutak" kada su 3 protivnika Gorbačova izvan Moskve. Razlog za takvu interpretaciju Gorbačovljevog preuzimanja vlasti se našao u ranijim izborima tako je na primer Černjenko morao čekati 4 dana za svoj izbora, a Andropov 2 dana.

Grigorij Romanov se tako našao politički izigran, a ubrzo potom je i izbačen iz partije. On će umrijeti kao uvjereni rodoljub prema SSSRu i komunizmu koji do svoje smrti 2008. godine osuđuje Gorbačova i njegovo uništenje SSSRa.

Bez obzira na političke spletke Romanov je ostao u sjećanju Lenjingrad]]a i njegovih stanovnika kao upravitelj koji je drastično poboljšao tamošnje ekonomske uvjete koji su postali temelj za kasniji razvoj grada. U literalnom smislu Grigorij Romanov je postao glavni lik nekoliko djela alternativne historije koja se bave s onim što je moglo biti da je on bio izabran za generalnog sekretara SSSRa 1985. godine.

Povezano uredi