Grb Ukrajine koristi iste boje koje se nalaze i na ukrajinskoj zastavi, a čini ga plavi štit na kojem se nalazi žuti trozubac, simbol starih slavenskih plemena koja su nekad živjela na području Ukrajine. Ovaj simbol kasnije su usvojili vladari Kijevske Rusije.

Mali grb Ukrajine

Povijest trozupca kao simbola na ovom je području stara više od tisuću godina. Najstariji arheološki izvori vezani su za pečate dinastije Rjurikovića. Iako nema službene interpretacije značenja trozupca, povjesničari se slažu da je to najvjerojatnije stilizirani prikaz sokola ili nekog drugog totema obitelji prvih vladara Rjurikovića.

Trozubac je kasnije upotpunjavan slikama svetaca i heraldičkim elementima Galicije i Kozaka. Prvi put se kao ukrajinski nacionalni simbol javio 1917. godine, a 1918. postao je dio zastave Narodne Republike Ukrajine.

U vjerojatno najpopularnijoj verziji grba, koja nije službeno usvojena, štit sa trozupcem drže ovjenčani lav Galicije i Kozak sa musketom. Grb je ovjenčan krunom Vladimira Velikog, što simbolizira ukrajinski suverenitet ukrašen crvenim voćem i žitom na dnu. Potrebna većina za usvajanje ovog grba u ukrajinskom parlamentu (dvije trećine) još uvijek nije postignuta, uglavnom zbog otpora ljevičarskih stranaka.

Povezano uredi