Gospođa Babuška

Gospođa Babuška (eng. "Babushka Lady") je nadimak za nepoznatu ženu koja je mogla fotografirati događaje koji su se dogodili na mjestu Dealey Plaza u Dallasu, kad je u atentatu 22. studenog 1963. pogođen predsjednik Kennedy. Dobila je nadimak po rupcu koji je nosila, a koji je sličan onima koje nose starije ruske žene (бабушка – babuška - na ruskom znači baka ili stara žena). Rubac je svijetle smeđe boje, a kad se bolje promotri kadar u filmu Marie Muchmore, mogu se primijetiti ružičasti tonovi na istome.

Svjedoci su vidjeli da je držala kameru preko lica, te je primijećena i snimkama atentata (npr. kadar iz filma koji je snimila Marie Muchmore, u Zapruderovom filmu - frame 285. Viđeno je da je stajala na travi između ulica Elm i Main, može se vidjeti u Zapruderovom filmu, te filmovima koje su snimili Orville Nix[1], Marie Muchmore i Mark Bell.[2] U Bellovom filmu može se vidjeti na 44. i 49. sekundi. Ono što je zanimljivo jest činjenica da, iako su nakon atentata brojni svjedoci legli ili se zaklonili, ona je još uvijek stajala s kamerom preko lica. Poslije pucnjeva, prešla je ulicu Elm i pridružila se svjetini koja je prešla preko travnatog brežuljka u potrazi za čovjekom koji je pucao. Pojavljuje se zadnji put na fotografijama gdje hoda istočnom stranom ulice Elm, i ni ona ni njezin film nikada sa sigurnošću nisu bili identificirani.

Identitet uredi

Kao i mnoga druga nerazjašnjena pitanja u vezi atentata na predsjednika Kennedyja, i identitet ove žene prekriven je velom tajne. Policija i FBI nikad, naime, nisu našli gospođu Babušku, koja je nakon dana atentata misteriozno nestala. Film snimljen iz njezine perspektive također nikada nije nađen unatoč zahtjevu FBI-a lokalnim ljudima koji su razvijali fotografije i filmove. Međutim, Jack Harrison, Kodakov tehničar u Dallasu, izjavio je da mu je na dan atentata došla žena koju je opisao kao brinetu u 30-ima, nalik gospođi Babuški sa snimaka.[3] Od njega je zahtijevala da razvije film u boji, koji je, međutim, bio izvan fokusa i zamagljen.

Beverly Oliver uredi

Slučaj je bio slijepa ulica dok naizgled 1970. nije došlo rješenje, kad je žena po imenu Beverly Oliver izjavila da je ona bila gđa Babuška. Beverly je radila kao pjevačica i striptizeta u Colony Clubu, koji se, zanimljivo, natjecao s klubom Jacka Rubyja - Carousel Club. Godine 1994. izdala je memoar, Nightmare in Dallas (Noćna mora u Dallasu), koji je bio napisan kao kronika događaja koji su se zbili na dan atentata na Johna F. Kennedyja. Rekla je da su je nakon atentata kontaktirala na poslu dvojica muškaraca za koje je mislila da su "agenti iz FBI-ja ili Tajne službe". Tvrdila je da su joj muškarci rekli da će razviti njezin film i da će joj ga vratiti unutar 10 dana, no to se nije dogodilo.[4][5]

Međutim, njezina priča je imala razne rupe. Slijedi popis nekih od većih:

  1. Tvrdila je da je na dan atentata koristila kameru Yashica Super 8,[6] koja uopće nije bila u proizvodnji do nekoliko godina nakon atentata. Također je tada imala 17 godina i bila je vitke tjelesne građe, dok je gospođa Babuška bila krupnija žena u srednjim godinama.
  2. Navodno je imala blisko prijateljstvo sa striptizetom Janet Conforto, profesionalno znana kao Jada, za koju je Oliver tvrdila da je s njom razgovarala u klubu Carousel večer uoči atentata. Jada je po tvrdnji bila svjedok sastanka Oliver sa Jackom Rubyjem i Lee H. Oswaldom, te je navodno to rekla i novinarima, nakon čega je misteriozno "nestala". Ustvari - Jada nije radila u klubu Carousel već gotovo mjesec dana prije atentata, i rekla je novinarima da, koliko je znala, Ruby i Oswald nisu znali jedan drugoga. Nije ni misteriozno nestala, već se preselila u Albuquerque, u saveznoj državi New Mexico.[6]
  3. Rekla je da joj je FBI-jev agent Regis Kennedy zaplijenio film u Dallasu 25. studenog 1963., iako je dokumentirano da je on na taj dan bio u New Orleansu.[6]

Assassination Records Review Board - iskazi uredi

18. studenog 1994., Gary Mack, istraživač atentata, svjedočio je pred ARRB-om da mu je tada umirovljeni Kodakov rukovoditelj rekao da mu je došla brineta u 30-im godinama, koja je donijela snimak koji je navodno prikazivao scenu atentata. To se dogodilo dok su još bili procesuirali Zapruderov film. Mack je tvrdio da je rukovoditelj rekao kako je žena objasnila federalnim istražiteljima koji su bili u uredu, da je trčala od ulice Main preko trave do ulice Elm. Tamo se zaustavila i snimila fotografiju koja je prikazivala ljude u prednjem planu Kennedyjeve limuzine te Skladište knjiga. Macku je rukovoditelj također rekao da je fotografija bila iznimno zamagljena i "praktički beskorisna", te je žena najvjerojatnije otišla doma a da ju nitko nije identificirao. Na sugestiju da bi Beverly Oliver bila moguća žena, Mack je izjavio: "Ne vjerujem da je Beverly Oliver gospođa Babuška, ili bolje rečeno, mogla bi biti ali ostatak priče je fabrikacija."

Beverly Oliver također se pojavila pred ARRB-om isti dan, i izjavila da je u vrijeme atentata imala 17 godina. Izjavila je da je snimala s "eksperimentalnom" 8-milimetarskom kamerom, otprilike 20 do 30 stopa (6 do 9,1 m) od Kennedyja, kada je bio upucan. Snimak je zaplijenio muškarac koji se predstavio kao agent FBI, a Oliver mu je dala kameru jer je se bojala da će ju uhvatiti u posjedovanju marihuane.

Izvori uredi

  1. „JFK Assassination Films”. Jfk-online.com. Pristupljeno 2009-12-03. 
  2. „JFK Assassination Films”. Jfk-online.com. Pristupljeno 2009-12-03. 
  3. Assassination Records Review Board, Testimony of Gary Mack, November 18, 1994.
  4. Marrs, Jim. Crossfire: The Plot that Killed Kennedy, (New York: Carroll & Graf, 1989), p. 36. ISBN 0-88184-648-1
  5. Turner, Nigel. The Men Who Killed Kennedy, Part 2, "The Forces of Darkness", 1988.
  6. 6,0 6,1 6,2 Beverly Oliver's Story and Errors

Vanjske poveznice uredi