Gordan Kožulj (Zagreb, 28. studenog 1976.), bivši hrvatski plivač i višestruki državni rekorder leđnim stilom. U svojoj sportskoj karijeri postigao je niz vrhunskih sportskih rezultata među kojima treba istaknuti osvajanje naslova američkog (1998.), europskog (2000., 2001., 2002.) i svjetskog (2000.) plivačkog prvaka, te obaranje europskog (100m leđno) i svjetskog (200m leđno u malom bazenu) rekorda. Temeljem tih rezultata proglašen je najboljim hrvatskim sportašem 1999. (po izboru “Sportskih novosti”) i 2002. godine (po izboru Hrvatskog olimpijskog odbora), te je 1999. godine dobitnik Državne nagrade za sport "Franjo Bučar". Također, odlukom predsjednika Republike odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Franje Bučara za posebne zasluge u sportu (1996.), a dobitnik je i posebne nagrade Hrvatskog olimpijskog odbora za najboljeg promicatelja hrvatskog sporta u svijetu.

Gordan Kožulj

Državljanstvo  HRV
Stilovi leđno
Datum rođenja 28. studenog 1976.
Mjesto rođenja Zagreb

Životopis uredi

Tokom profesionalnog bavljenja sportom samostalno je upravljao svojom karijerom pri tome uvevši novi marketinški pristup promocije individualnih sportaša na hrvatskom tržištu, a u sklopu koje je uspješno realizirao brojne marketinške kampanje sa Podravkom, Uniqa osiguranjem, Vindijom i drugim kompanijama. Ujedno, za Iskon Internet (danas net.hr) pisao je kolumne tokom 2001. godine, a za pojedine dnevne novine i portale (npr. Jutarnji list) povremene članke.

Gordan se akademski usavršavao u SAD-u gdje je 2000. godine diplomirao političku ekonomiju na University of California, Berkeley, te u Hrvatskoj završivši poslijediplomski specijalistički studiji MBA (Masters of Business Administration – sveučilišni specijalist poslovnog upravljanja) pri Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Također, Gordan je certificirani voditelj projekta: Project Management Professional (PMP) koje izdaje međunarodna institucija Project Management Institute (PMI).

Nakon završetka sportske karijere, Gordan je nastavio s profesionalnim radom kao savjetnik u Madison Consultingu, jednoj od vodećih hrvatskih agencija za strateško komuniciranje, a paralelno s time bio je direktor Hrvatskog plivačkog saveza te je uspješno vodio kandidaturu Zagreba i Rijeke za Europske sveučilišne igre 2016. Od 2013. zaposlen je u konzultantskoj kući Deloitte u odjelu poslovnog savjetovanja gdje pomaže tvrtkama i institucijama u planiranju, razvoju i restrukturiranju kroz rješavanje ključnih pitanja kao što su strategija, alokacija troškova, procesi i upravljanje promjenama. U sklopu svojih ekspertiza, držao je predavanja na brojnim poslovnim konferencijama (npr. Outsourcing day 2015.) te pisao članke u poslovnim medijima (Lider).

Od 2010. Gordan je član Nacionalnog vijeća za sport, stručnog i savjetodavnog tijela Hrvatskog sabora za sva pitanja u području sporta. Nadalje, na poziv Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Gordan je bio član stručnog povjerenstva za reakreditaciju visokih učilišta čija je zadaća ocjenjivanje kvalitete visokih učilišta radi potrebe za izdavanjem dopusnice za obavljanje znanstvene i obrazovne djelatnosti. Također, za potrebe Europske Komisije, odnosno Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizualne medije i kulturu (engl. Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA)) Gordan djeluje kao ekspert za evaluaciju projektnih prijava na razini cijele Europe iz područja programa Erasmus+ Sport kojima se podupiru projekti području sporta.