Gof (lat. Seriola dumerili) riba je iz porodice Carangidae. Kod nas se naziva i gofa i orhan, a mlađi primjerci felun ili žutej. Ovo je vrsna grabljivica, snažnog i izduženog tijela, koje je bočno blago spljošteno. Tijelo gofa je srebrnkaste boje, sa sitnim ljuskama koje imaju odsjaj u duginim bojama, prema trbuhu je sve svijetliji, bjelkast. Na bokovima ima jako uočljivu bočnu crtu, a s leđa mu se preko oka prema ustima pruža smeđe-narančasta crta. Prednji dio leđne i podrepne peraje je uzdignut[1]. Gof živi u svim toplijim morima svijeta, a naraste do 180 ncm duljine i 80 kg težine, u Jadranu manje, tek nešto preko 50 kg. Ovisno o temperaturi mora mijenja područje na kojem živi, tako zimi živi dublje, a krajem proljeća približava se površinskom sloju mora.

Gof
Gof
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Carangidae
Rod: Seriola
Vrsta: S. dumerili
Dvojni naziv
Seriola dumerili
Risso, 1810
Sinonimi

Caranx dumerili
Regificola parilis
Seriola boscii
Seriola dumerilii
Seriola gigas
Seriola purpurascens
Seriola purpurescens
Seriola rhombica
Seriola simplex
Seriola tapeinometapon
Seriola tapeinometoponTrachurus aliciolus
Trachurus fasciatus

Kod nas se najčešće za manje gofove upotrebljava ime felun ili žutej, a mnogi nisu ni svjеsni da se radi zapravo o malom gofu. Razlog tome je njihova žućkasta boja, koja niti malo ne podsjeća na boju odraslog gofa. Feluni se skupljaju u veća jata te žive i love zajedno. U prvoj godini života felun teži oko 1 kg, te se drži bliže obali u potrazi za sitnim ribama, glavonošcima, kozicama. U naredne dvije godine prelazi iz feluna u gofa, mijenjajući boju, te sa tri godine teži već 5 kg[2]. Odrasli primjerci žive kao samci ili u manjim skupinama. Usta drži stalno otvorena, a u njima nema zuba već hrapavo nazubljene čеljusti kojima hvata hranu. Hrana su mu prvenstveno druge ribe, ali jede i rakove i glavonošce. Mrijesti se sredinom proljeća, a spolno sazrijeva oko treće godine života. Gof živi na dubinama do 360 m, a starosni vijek mu je do 15 godina.

Vrlo je cijenjena riba za prehranu, njegovo meso sadrži relativno visoki postotak bjelančevina i nizak postotak masti. Svrstan je u visokokvalitetnu ribu, a najcjenjeniji i najukusniji dio gofa je dio tijela iza glave, odnodno poviše trbuha.

Rasprostranjenost uredi

Gof je riba koja živi po cijelom svijetu, osim u hladnim morima. Može ga se naći u sva tri oceana, kao i njihovim rubnim morima[3].

Izvori uredi

  1. (sh) Dalibor Andres (Gof) Arhivirano 2009-01-23 na Wayback Machine-u (dalibor-andres)
  2. (sh) Bitnice Arhivirano 2009-04-22 na Wayback Machine-u (riblje-oko)
  3. (en) Greater amberjack (fishbase.org)

Eksterni linkovi uredi

 U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Gof
 Wikivrste imaju podatke o: Gof