Giudicato Arborea

Giudicato Arborea
Rennu de Arbaree
kneževina
[[Bizant|]]  
9. vijek. – 1420.   [[Aragon|]]
Zastava Grb
Zastava Grb
Lokacija
Lokacija
Karta Giudicato Arborea sa njegovim curatorijama
Glavni grad Tharros do 1070.
Oristano do 1410.
Sassari do 1420.
Vlada vjerska republika
Historija srednji vijek
 - Uspostavljena 9. vijek.
 - Ukinuta 1420.

Giudicato Arborea (sardinski: Rennu de Arbaree ) je bio jedan od 4 srednjovjekovnih guidicata Sardinije (nešto poput evropskih kneževina ili kraljevina), koji je egzistirao od početka 9. vijeka do 1420. godine.[1] Giudicato Arborea prostirao se na zapadu Sardinije, a njegova najdulja prijestolnica bio je Oristano.

Historija uredi

 
Eleonora Arboreju

Giudicato Arborea iznikao je iz bizantske administrativne jedinice, koja se osamostala nakon što su muslimani osvojili Siciliju 827. i tako onemogućili komunikaciju između Sardinije i Bizanta. Prvi poznati vladar (giudice) Arboreje bio je Mariano I od Zoria, krajem 11. vijeka[1] (oko 1060). Tokom 12. vijeka, za vrijeme vladavine Barisonea I od Serre, Giudicato Arborea pokušao je osvojiti sve ostale ostale guidicate i tako ujediniti Sardiniju.[1] Nakon njega Giudicato Arborea počeo je slabiti pa su mu djelove teritorija zauzeli rivali iz Giudicata Cagliari. Njih je u prvoj polovici 13. vijeka uspio povratiti Pietro II i ponovno konsolidirati Arboreju.[1]

Kad su svi ostali guidicati tokom 13. vijeka podpali pod vlast stranaca, Giudicato Cagliari 1258. pod Republiku Pisu, Giudicato Logudoro 1259. pod Republiku Genovu, a Giudicato Gallura 1288. također po Republiku Pisu, Giudicato Arborea se čak početkom 14. vijeka uspio proširiti na teritorij Logudora i Cagliarija. U to vrijeme su se u sardinske prilike umješali španjolski Aragonci koji su zauzimali jednu po jednu teritoriju i ušli u otvoreni sukob s Arborejom. Njima je išla na ruku i papina investitura regnum Sardiniae, kojom je dodjelio čitavu Sardiniju Aragoncima. Sukobi su potrajali do 1410. kad su Aragonci zauzeli njihovu prijestolnicu Oristano.

Povezano uredi

Reference uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Giudicato (talijanski). Treccani. Pristupljeno 28. 5. 2013. 

Vanjske veze uredi