Gisella Perl je bila jevrejska ginekologinja koja je preživela stradanja nacističkog logora Aušvica o čemu je napisala potresnu knjigu “Bila sam lekar u Aušvicu” izdatu 1948. godine. Rođena je i odrasla u rumunskom gradu Sigetu (danas Siget Marmaćej) središtu oblasti Maramureš koji je do I i za vreme II svetskog rata bio u sastavu Mađarske.

Do 1944. bila je uspešni ginekolog i akušer u sigetskoj bolnici u kojoj je radio i njen suprug hirurg. Prividna sigurnost mađarskih Jevreja koja je trajala do 1944. srušiće se kada nacisti počinju da sprovode svoj plan njihovog istrebljenja. Tu sudbinu doživljava i zajednica Jevreja iz Sigeta koja biva deportovana u Aušvic.

U Aušvicu Gizella Perl je izgubila muža, sina, roditelje i članove šire porodice. Ovu sudbinu je jedino izbegla njena ćerka koju je sakrila jedna nejevrejska porodica. Po dolasku u logor Gizella Perl dobija zadatak da radi kao logorski lekar i asistent u ambulanti Dr Josefa Mengelea. Posao lečenja logoraša morala je da obavlja bez osnovne opreme: antiseptika, zavoja i tekuće vode. Zajedno sa timom od 9 koleginica (lekarki i medicinskih sestara) lečila je više od 30.000 logorašica. Gizella Perl je najpoznatija po tome što je u Aušvicu spasla živote stotine žena trudnica izvršivši tajne porođaje i abortuse ubijajući pritom novorođenčad. U suprotnom trudnice bi čekala sigurna smrt bilo u gasnim komorama bilo u ambulanti Dr Mengelea koji ih je koristio za eksperimente. Da bi je razdvojio od “sestara” Dr Mengele je deportuje prvo u Berlin, zatim u radni logor kod Hamburga, a na kraju dospeva u logor Bergen-Belsen u kom preživljava usred “planine leševa” do dolaska britanske vojske u aprilu 1945. Tada saznaje za gubitak cele porodice. Obuzeta očajem pokušala je da se otruje pa je poslata na oporavak u jedan samostan u Francuskoj. [1]

U martu 1947. Gizella Perl stiže u Njujork gde je prošla kroz proces saslušavanja od strane istražnih organa zbog sumnje da je bila pomoćnica nacističkih lekara. Ove optužbe su odbačene i 1951. dobija američko državljanstvo. Postala je ginekolog u njujorškoj bolnici “Mount Sinai Hospital” gde je tokom karijere izvela oko 3000 porođaja i postala stručnjak za lečenje neplodnosti. Kasnije se ponovo sastala sa ćerkom.

Godine 1979. se seli u Izrael i na taj način je ispunila zakletvu koju je dala svom ocu kada su zajedno krenuli u Aušvic. Do svoje smrti 1988. je sa ćerkom Gabrielom Krauss Blatman živela u gradu Herclija.

Po životu Giselle Perl 2003. snimljen je film “Iz Pepela” (Out of the Ashes) u kojem je njen lik tumačila Christine Lahti.

Izvori uredi

  1. Brozan, Nadine. Out of Death, a Zest for Life. New York Times, November 15, 1982