Giovanni di Bicci de' Medici

Giovanni di Bicci (* Firenca, oko 1360. - † 20. / 28. februar 1429.) punim imenom Giovanni di Bicci de' Medici bio je firentinski bankar i trgovac, prvi istaknuti član porodice Medici[1] Njegov sin bio je Cosimo (Pater Patriae), a praunuk Lorenzo Veličanstveni.

Giovanni di Bicci de' Medici

Portret Giovanni di Biccija od Cristofana Altissima
Portret Giovanni di Biccija od Cristofana Altissima

Informacije
Rođenje oko 1360.[1]
Firenca, Republika Firenca
Smrt 20. / 28. februar 1429.[1]
Firenca, Republika Firenca

Biografija uredi

Giovanni di Bicci bio je sin skromnog trgovca Averarda de' Medicija i Jacope (ili Giovanne) Spini,- iza očeve smrti ostao je mali imetak, koji je Giovanni podijelio sa petoro braće i majkom.[1]Giovanni se bavio trgovinom i mjenjačkim poslovima, odskočna daska u njegovom životu bila je 1386. godina, kad se oženio sa Piccardom Bueri, iz stare i ugledne firentinske porodice, koja mu je donijela veliki miraz. Sa Piccardom je izrodio četvoro djece, od kojih su dvoje Antonio (rođen 1398.) i Damiano (rođen 1390.) umrli kao mali. Dvojica sinova koji su preživjeli; Cosimo (1389-1464) poznat kao Cosimo il Vecchio (Cosimo Stariji) i Lorenzo (1394-1440) znan kao Lorenzo il Vecchio, postali su osnivači dviju grana medicejske porodice.

Giovanni di Bicci bio je pomalo nezainteresiran za politiku, osim pitanja koja su se ticala direktno njega ili njegove banke. Vrlo često je kad je njegovo ime izvučeno na lutriji za sudjelovanje u signoriji (vladi) Republike Firence radije platio kaznu, nego se prihvatio dužnosti, iako je i on jedan mandat služiti kao gonfaloniere u signoriji.

Giovanni je postao šef porodične banke Medici, jedne od prvih "multi-nacionalnih" firmi na svijetu, koja je imala poslovnice širom Sjeverne Italije i izvan nje. Ispravno je procjenio 1410., da će se pape vratiti u Rim, njegovu vjernost su slijedeći pape nagradili - tako da je većina vatikanskih novčarskih poslova išla preko njegove banke. Giovanni di Bicci se brzo bogatio i zahvaljujući pravima na iskop potaše po brojnim rudnicima, tada vrlo unosne robe.

Kada je 1429. umro u 69 godini, bio je jedan od najbogatijih ljudi u Firenci. Pokopan je u staroj sakristiji bazilike San Lorenzo, njegova supruga Piccarda pokopana je u zajedničku grobnicu četiri godine kasnije 1433.

Povezano uredi

Bilješke uredi

Eksterni linkovi uredi