Giovanni Galbaio

Giovanni Galbaio (? - 803/4) bio je, prema tradiciji osmi, a prema historijskim zapisima šesti, dužd Venecije koji je vladao od 787. do nedugo pred smrt. Poticao je iz tradicionalno pro-bizantinske Eraclee, odnosno pripadao tadašnju frakciji koju je predstavljao njegov prethodnik i otac Maurizio Galbaio, koji se suprotstavljao Langobardima. Prilikom langobardskog pustošenja venecijanskog zaleđa i Istre 772/73. je zarobljen; oslobođen je nakon diplomatske intervencije koju mu je otac pokrenuo kod Franaka i Pape. Otac ga je 778/79. imenovao svojim regentom i nasljednikom, a što je formalno priznao bizantski car Lav IV Hazar, nominalni suveren Venecije.

Galbaio je 787. naslijedio oca i naslijedio njegovu pro-bizantsku politiku. Zbog nje je, pak, došao u sukob sa Francima koji su pod Karlom Velikim osvojili langobardska područja u Italiji. Taj se sukob reflektirao i kroz sukob dužda sa pro-franačkim patrijarhom Gradoa Giovannijem od Trsta; potonji je u sukobu koristio crkvenu zabranu trgovine robljem na Jadranu koja je tada Veneciji postajala značajan izvor prihoda. Nastojeći ojačati svoj položaj, Giovanni je svog sina Maurizia II imenovao za su-dužda, i za to dobio blagoslov bizantske carice Irene; za to, međutim, nije tražio pristanak naroda, pa mu je značajno pala popularnost. Giovanni je potom patrijarha nastojao oslabiti tako što je svog nećaka Cristofora imenovao biskupom Olivola. Kada je patrijarh to odbio potvrditi, na njega je poslao vojsku pod Maurizijom II. Sjedište patrijaršije Grado je zauzeto i spaljeno, a patrijarh bačen s gradskih zidina.

Taj je čin, međutim, protiv Galbaia okrenuo grad. Nasljednikom ubijenog patrijarha Giovannija je postao njegov nećak Fortunato (Fortunat) koji je sjedište doveo u Treviso, gdje su se, pod franačkom zaštitom počeli okupljati nezadovoljnici. Oni su za svog vođu izabrali Obelerija degli Anenorija koji je došao u grad i protjerao Galbaije. Oni su se sklonili u Mantovu; njihovi potomci su se nešto kasnije vratili u grad i preuzeli prezime Querini.


Literatura uredi

Političke funkcije
Prethodi:
Maurizio Galbaio
dužd Venecije
787–804
Slijedi:
Obelerio degli Antenori