Gilbert M. Anderson

Gilbert M. Anderson, poznatiji pod umjetničkim pseudonimom Broncho Billy (21. mart 1880 - 20. januar 1971) bio je američki glumac, scenarist, režiser i producent poznat kao prva zvijezda vestern filmova.

Broncho Billy Anderson
glumac
režiser
producent
scenarist
Anderson na fotografiji iz 1913. godine
Biografske informacije
RođenjeMaxwell Henry Aronson
(1880-03-21)21. 3. 1880.
Little Rock, Arkansas, SAD
Smrt20. 1. 1971. (dob: 90)
South Pasadena, Los Angeles, Kalifornija, SAD
PseudonimGilbert M. Anderson
SupružnikMollie Louise Schabbleman (1910–71; njegova smrt; 1 dijete)
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac
režiser
producent
scenarist
Opus
Djelatni period1903–65 (na filmu)

Rodio se pod imenom Maxwell Henry Aronson u jevrejskoj porodici u Little Rocku u državi Arkansas. U dobi od 18 godina je otišao u New York gdje je okušao sreću u vodvilju pod umjetničkim imenom "Gilbert M. Anderson", te se povremeno uzdržavao kao maneken i ulični prodavač novina. Godine 1903. ga je Edwin S. Porter angažirao za svoj znameniti film Velika pljačka vlaka; u njemu je Anderson tumačio tri različite uloge. Kada je Anderson prvi put film pogledao u kino-dvorani, reakcije publike su ga uvjerile da novi medij filma ima budućnost, te je postao stalni Porterov suradnik, radeći kao glumac i pomoćnik scenarista.

Godine 1907. je zajedno sa Georgeom Kirkeom Spoorom u Chicagu osnovao znamenitu kompaniju Essanay Studios. Ona se prva specijalizirala za proizvodnju filmskih vesterna. Anderson je nastupio u preko 300 njih, i s vremenom stvorio lik, odnosno svojevrsni alter ego "Broncho Billy" koji će mu postati nadimak. Anderson je zbog vesterna, odnosno velikog broja sunčanih dana i raznolikih pejzaža, često sa filmskom ekipom odlazio na snimanje u Kaliforniju gdje je na kraju podigao i studio u gradu Niles. Iz Essanaya se povukao 1916. godine, kada je prestao sa glumom i vratio se u New York pokušavši postati kazališni glumac. Ti pokušaji nisu uspjeli, kao ni pokušaji da se povremeno vrati u Hollywood 1920-ih. Konačno se povukao 1950-ih, a 1958. je dobio počasni Oscar za životno djelo.

Vanjske veze uredi