Germain od Pariza

Sveti German ili German od Pariza (francuski: Germain de Paris, također poznat i kao Germanus; cca. 496 – 28. maj 576) bio je biskup Pariza, kanoniziran 754. Poznat je po viti (hagiografiji) u kojoj se opusuje kao pater et pastor populi, što znači "otac i pastir naroda", ali se u novije doba prevodi kao "Otac siromašnih".[1]

Sveti Germain od Pariza

Sveti Germain od Pariza u Časoslovu koga je iluminirao Jean le Tavernier, c. 1450-1460.
Biskup Pariza, "Otac siromašnih"
Rođen/a cca. 496, kraj Autuna u Francuskoj
Umro/la 28. 5. 576., Pariz
Kanoniziran/a 754
Kalendar svetaca 28. maj

Rodio se u galorimskoj porodici u današnjem Autunu. Studirao je kod svog rođaka, svećenika Skapiliona, a potom ga je sv. Agripin zaredio. Postao je opat u samostanu Saint-Symphorien kraj Autuna, gdje se pokazao toliko velikodušnim prema okolnom narodu, da su se redovnici protiv njega pobunili, držeći da će sami ostati bez hrane. Godine 555. je došao u Pariz baš u trenutku kada je umro tadašnji biskup Euzebije. Tada ga je uhapsio tadašnji franački kralj Hildebert I i proglasio biskupom.

Prema navodima historičara, Hildebert, koji je kao i većina merovinških vladara, bio sklon nemoralu i razvrata, je pod uticajem Germaina nastojao popraviti svoje ponašanje. Godine 558. je Hildebert podigao crkvu u Parizu, koju je posvetio Germain, a koja će kasnije postati Opatija Saint-Germaine-des-Prés, koja je upravo po Germainu dobila ime. Hildeberta je naslijedio kralj Haribert, koji je bio toliko nemoralan da ga je 580. Germain ekskomunicirao. Posljednje godine života je proveo nastojeći zaustaviti građanski rat između neustrijskog kralja Hilperika I i njegovog brata, austrazijskog kralja Sigeberta I.

Pjesnik Venancije Fortunat je napisao njegovu biografiju u kojom mu pripisuje cijeli niz čuda.

Napomene uredi

  1. Jones, Terry. „Germanus of Paris”. Patron Saints Index. Arhivirano iz originala na datum 2006-12-31. Pristupljeno 16. I 2007. 

Eksterni linkovi uredi