George Wright (bejzbol)

George Wright (Yonkers, New York, 28.1. 1847Boston, 21.8. 1937.) je legendarni američki bejzbol igrač iz 19. vijeka, poznat i kao mlađi brat legendarnog igrača i menadžera Harryja Wrighta.

George Wright (bejzbol)

Za razliku od dvanaest godina starijeg i u Engleskoj rođenog Harryja - koji je ispočetka nastavljao porodičnu tradiciju i igrao i kriket - George se od malih nogu orijentirao na bejzbol te kao tinejdžer igrao u cijelom nizu njujorških amaterskih klubova. Mnogi od tih klubova su igrali u prvoj nacionalnoj ligi National Association of Base Ball Players, te je George, isto kao i njegov brat Harry, stekao vrijedno iskustvo. Godine 1867. se preselio iz New Yorka u Washington gdje je igrao za lokalni klub.

Godine 1868. brat Harry ga je pozvao u Cincinnati, odnosno u klub Cincinnati Red Stockings, koji je koristeći olabavljena pravila NABBP, postao prvi profesionalni bejzbol klub na svijetu. George kao i još nekoliko vrhunskih igrača s Istočne obale su postali dio legendarne postave koja je cijelu sezonu 1869. ostala neporažena.

Međutim, samo godinu dana kasnije je uprava odlučila klub ponovno učiniti amaterskim. George je, isto kao i Harry, otišao u Boston pripremati novi profesionalni super-klub. George se u Bostonu osim bejzbola bavio i trgovinom sportskom opremom.

Kada je 1871. godine formirana nova, ovaj profesionalna liga pod nazivom National Association, George je bio spreman postati dio novog superkluba pod nazivom Boston Red Caps. Mnogi drže da bi taj klub osvojio prvu sezonu da George nije slomio nogu i tako klub lišio najvrijednijeg igrača sebe. Kada se godinu dana kasnije oporavio, Red Capse gotovo ništa nije moglo zaustaviti - osvojio je četiri prvenstva uzastopce.

Dominacija Red Capsa je bila tako snažna da se liga, zbog nedostatka kompetitivnosti, raspala. Međutim, 1876. je formirana National League u koju su ušli Capsi, ovaj put suočeni s nešto ravnopravnijim protivnicima. Godine 1879. George Wright se priključio novom klubu Providence Grays i uspio poraziti bratov klub i osvojiti prvenstvo. Sljedeće dvije godine je proveo u Capsima, da bi karijeru 1882. završio u Graysima, ovaj put pod bratom kao menadžerom.

Nakon završetka karijere se bavio trgovinom, a 1907. je služio u Millsovoj komisiji koja je ustanovila Cooperstown u državi New York kao rodno mjesto bejzbola.

Pred kraj života su ga konzultirali prije izgradnje Bejzbolske hale slavnih, a umro je nedugo nakon što je 1937. određen da bude njen član.

Njegov sin Beals Wright je poznat kao teniski prvak i olimpijski pobjednik.

Literatura uredi