Gastronomija (od grčke reči gastri koja znači stomak i nomos znanje ili zakon) obuhvata sve ono što se odnosi na kuvanje, kuvarsku veštinu i s tim u vezi, u širem smislu obuhvata gurmanluk, sladokustvo, a u najširem smislu vezu kulture i hrane, odnosno umetnost ishrane, kulinarsku umetnost.

Deserti

Oblasti koje imaju bliske veze sa gastronomijom su i društvene nauke, „fina umetnost“, ali i prirodne nauke koje se bave proučavanjem digestivnog trakta čoveka.

Ne treba je mešati sa gastrologijom (gastri-stomak, logic-nauka), koja je medicinska grana koja se bavi proučavanjem bolesti probavnog sistema. (Gastroenterologija)

Gastronomija spada u interdisciplinarne oblasti, budući da je pripremanje, ukrašavanje, izlaganje i postavljanje hrane, često praćnjno muzikom, plesom, likovnom umetnošću (drugim rečima „lepim umetnostima“), ali takođe ima dodirnih tačaka sa hemijom, biologijom, fizikom, matematikom, agronomijom, kao i antropologijom, istorijom, filozofijom, psihologijom, sociologijom.

Naučna disciplina koja se bavi proučavanjem kuvanja i gastronomijom poznata je kao molekularna gastronomija (engl. molecular gastronomy).

Vidi još uredi

Izvori uredi