Gaj Skribonije Kurion (pretor 49. pne.)

Gaj Skribonije Kurion (Gaius Scribonius Curio, 90. pne. - 48. pne.), prema nekim izvorima Kvint Skribonije Kurion (Quintus Scribonius Curio) bio je rimski političar i vojskovođa iz doba kasne Republike.

Istoimeni otac mu je bio konzul godine 76. pne. Sam Gaj je političku karijeru započeo postavši blizak prijatelj gotovo svih najvažnijih ličnosti tadašnjeg Rima kao što su Pompej, Ciceron, Julije Cezar i Marko Antonije. Kurion je, s druge strane, bio sklon rasipnosti, a sagradio je prvi rimski amfiteatar, čija je karakteristika bio komplicirani mehanizam s kojim se mogla pomicati cjelokupna publika. Godine 52. pne. se oženio za Fulviju, plemkinju poznatu po rodbinskim vezama sa svim najznačajnijim porodicama Rima.

Kurion je godine 50. pne. služio kao tribun. Na tom je mjestu bio jedan od posljednjih političara koji je pokušao pomiriti Cezara s Pompejem. Kada je sukob postao neminovan, na Cezarovu stranu je prešao zahvaljujući tome što mu je Cezar isplatio sve dugove.

Nakon izbijanja građanskog rata i Cezarovog ulaska u Rim, postao je pretor. Na tom je mjestu poslan u Sjevernu Afriku kako bi uništio tamošnje pompejanske snage pod Publijem Acijem Varom i Pompejevog saveznika - numdijskog kralja Jubu I. Tada je poražen u bitci na rijeci Bagradas, prilikom čega je poginuo.