GPU, također poznat i pod podnaslovom Grauen, Panik, Untergang (doslovno "Užas, panika, propast"), te ponekad na engleskom govornom području navođen s naslovom The Red Terror (doslovno "Crveni teror") je njemački crno-bijeli špijunski film snimljen 1942. u režiji Karla Rittera, poznat kao jedno od rijetkih ostvarenja tog žanra iz doba Trećeg rajha, odnosno napravljeno u jeku drugog svjetskog rata.

GPU
RežijaKarl Ritter
ProducentKarl Ritter
ScenarioKarl Ritter,
Felix Lützkendorf,
Andrews Engelmann
Uloge
MuzikaHerbert Windt
FotografijaIgor Oberberg
MontažaConrad von Molo
StudioUniversum-Film AG Berlin (Ufa)
Datum(i) premijere
14. 8. 1942 (1942-08-14)
Trajanje99 min.
ZemljaTreći Reich Njemačka
Jeziknjemački

Protagonistica, čiji lik tumači Laura Solari, je agentica sovjetske tajne službe GPU koja kao dio dobro ogranizirane mreže pod krinkom diplomacije i raznih pacifističkih organizacija djeluje po raznim evropskim zemljama pred rat izvodeći atentate i terorističke akcije. Radnja prikazuje kako je ona, zapravo, u GPU ušla kako bi pronašla i ubica jednog od njenih vođa, koji joj je za vrijeme Revolucije ubio roditelje, te kako će par GPU-ovih žrtava, koji je zaglavio u tajnom zatvoru u Rotterdamu, osloboditi za vrijeme njemačke invazije Nizozemske 1940. godine.

Snimanje filma je počelo nakon što je u ljeto 1941. izbio sukob između nacističke Njemačke i SSSR. Zbog toga je imao izrazitu propagandnu notu, odnosno svrha mu je bila ukazati na nužnost uništenja SSSR i njegovog subverzivno-represivnog aparata. Film je producirao i režirao Ritter, koji je kao dugogodišnji član NSDAP uživao reputaciju jednog od ideološki najortodoksnijih njemačkih sineasta tog doba. Sve se to odrazilo na sadržaj filma koji su kasniji kritičari proglasili jednim od primjera najmanje suptilne, odnosno "najsirovijim" od svih propagandnih filmova napravljenih u doba Trećeg rajha.

Uloge uredi

Vanjske veze uredi