Fujiwara no Michinaga

Fujiwara no Michinaga (藤原 道長? 966 – 3. januar 1028) bio je japanski plemić, dvorjanin i političar čija se karijera tradicionalno smatra vrhuncem uticaja regenata klana Fujiwara na japansku carsku upravu.

Fujiwara no Michinaga — drawing Kikuchi Yōsai (1781-1878)

Bio je peti sin Fujiwara no Kaneiea i njegove supruge Tokihime. Među braćom i sestrama je imao dvojicu bivših regenata, i dvije carske supruge. Na mjesto regenta je došao 995. godine, za vrijeme vladavine cara Ichijoa, a nakon smrti braće Fujiwara no Michitakea i Fujiwara no Michikanea. S vremenom je postao de facto vladar Japana. To se odrazilo u tome da je cara Ichijoa natjerao, da pored već živuće carice Teishi drugu titulu carice preda njegovoj kćeri Shoshi, koja će roditi dvojicu careva - Go-Ichijoa i Go-Suzakua. 1011. je potakao cara da abdicira, a 1016. je isto učinio i njegovom nasljedniku Sanjou. Sam se 1019. službeno povukao s dvora i postao svećenik, ali je iz sjene nastavio uticati na svog sina i nasljednika Fujiwara no Yurimichija.

Njegovo regentstvo je bilo poznato i po tome što je kao družicu svojoj kćeri na dvor doveo znamenitu pjesnikinju Murasaki Shikibu.

Napomene uredi

Literatura uredi

Eksterni linkovi uredi