Fudbal na pijesku

Nogomet na pijesku (engl. beach soccer (beasal) ili beach football) je vrsta nogometa koji se igra na pijesku.

Nogomet na pijesku

Prva pravila ovog sporta donijela je 1992. Beach Soccer Worldwide, kompanija koja je zadužena za razvoj nogometa na pijesku, kao i organizaciju većih natjecanja.

Zbog relativno malog terena (28x37 metara), igra je vrlo atraktivna, budući da igrači mogu postići gol s gotovo svake pozicije. Zbog toga u prosjeku na utakmicama bude oko 60 udaraca na gol, vremenski razmak izneđu dva postignuta gola je u prosjeku 3-4 minute, te se na utakmicama postigne oko 11 golova[nedostaje referenca].

Povijest uredi

Nogomet na pijesku počeo se igrati u Brazilu, točnije na plaži Leme u Rio de Janeiru. Zbog sudjelovanja mnogobrojnih nogometnih zvijezda, kao što su Eric Cantona, Michel, Julio Salinas te brazilci Romario, Junior i Zico, popularnost nogometa na pijesku ubrzano raste, te već sada oko 170 država svijeta prenose utakmice.

Nakon što su 1992. donesene prva pravila, iduće godine je na plaži u Miamiju održan prvi turnir na kojim su nastupili SAD, Italija, Brazil i Argentina.

Dvije godine kasnije, 1995. na plaži Copacabana u Rio de Janeiru održano je prvo svjetsko prvenstvo u nogometu na pijesku, a prvi pobjednik postao je domaćin Brazil. 2005. godine organizaciju svjetskog prvenstva preuzima FIFA.

Pravila uredi

Svaka momčad na terenu ima po pet igrača (četiri u polju i golman), te ima pravo na neograničen broj izmjena (od 3 do 5 pričuvnih igrača). Utakmica se igra tri puta po 12 minuta. Ako je na kraju utamice rezultat neriješen, igraju se produžeci od 3 minute, a ako i nakon toga nema pobjednika, pucaju se jedanaesterci, s tim da se, za razliku od nogometa, pucaju dok prvi igrač ne promaši, a drugi u istoj seriji postigne gol.

Utakmicu vode dva suca. Svaki prekršaj znači slobodan udarac prema protivničkom golu kojeg puca igrač na kojem je napravnjen prekršaj (osim kod igranja rukom). Sudac može igraču dodijeliti plavi karton, nakon čega taj igrač mora na dvije minute napustiti teren te njegova momčad mora igrati s igračem manje. Ubačaji sa strane izvode se rukom ili nogom, dok gol-aut golman izvodi rukom. Također nije dozvoljeno nošenje bilo kakve obuće.

Teren uredi

Na međunarodnim natjecanjima, teren je sastavljen isključivo od pjeska, s kojeg su odstranjeni kamenčići, školjke i druge stvari koje bi mogle ozljediti igrača.

  • Dužina terena: 35-37 metara
  • Širina terena: 26-28 metara

Kazneni prostor nalazi se u prostoru od gola do 9 metara, te je označen sa žutim zastavicama na rubu terena.

Vidi još uredi

Eksterni linkovi uredi