François Joseph Drouot de Lamarche

François-Joseph Drouot, također poznat i kao Lamarche (14. jul 1733 - 18. maj 1814) bio je francuski vojskovođa koji je godine 1793. za vrijeme Rata Prve koalicije nakratko zapovijedao republikanskom Sjevernom armijom.

Portret kapetana Françoisa Drouota iz 1784. godine; autor: Alexis Judlin.
Portret kapetana Françoisa Drouota iz 1784. godine; autor: Alexis Judlin.
Portret kapetana Françoisa Drouota iz 1784. godine; autor: Alexis Judlin.
Karijera
Čin divizijski general
Važnije bitke Sedmogodišnji rat
Rat Prve koalicije
Rod vojske konjica

Karijeru je započeo kao dragun u kraljevskoj vojsci gdje je za vrijeme Sedmogodišnjeg rata napredovao u službi i dobio oficirski čin. 1762. godine je u bitci kod Nauheima teško ranjen, kada su mu slomljena dva rebra, oštećena pluća te se od posljedica ranjavanja u potpunosti nije oporavio do kraja života.

Nakon toga je služio u husarskoj pukovniji prije nego što je, nakon Revolucije godine 1791. postao zapovjednikom 5. husarske pukovnije. Nakon izbijanja rata se istakao hrabrošću prilikom Dumourizeovog pohoda na Austrijsku Nizozemsku 1792. godine te brzo stekao naklonost ljudstva. Zahvaljujući tome je nakon pogibije generala de Dampierrea u bitci kod Raismea 9. maja 1793. godine imenovan njegovim nasljednikom na čelu Sjeverne armije. Na njenom je čelu nekoliko tjedana kasnije u bitci kod Famarsa poražen od brojčano nadmoćnih savezničkih snaga, te smijenjen sa čela Sjeverne armije, na koje je došao popularni general Custine. Kao i mnogi bivši kraljevski oficiri, zbog neuspjeha je postao predmet sumnje republikanske vlade, te je 9. jula uhapšen, a potom zatvoren u tvrđavu Epinal. Uspio je preživjeti jakobinsku strahovladu te je početkom 1795. godine pušten, te mu je vraćen generalski čin. Za vrijeme Carstva je dobio simboličke počasti od Napoleona.

Vanjske veze uredi