Fraat IV od Partije

Kralj Fraat IV od Partije (? - 2. pne.) bio je vladar Partskog Carstva iz dinastije Arsakida, koji je vladao od 37. pne. do 2. pne.

Fraat IV.

Fraat je bio sin kralja Oroda II. Prijestonasljednikom je postao nakon što je godine 37. pne. njegov stariji brat Pakor poginuo u ratu s Rimljanima. Fraat je odmah nakon toga ubio oca, preuzeo prijestolje i ubio preko tridesetoro braće.

Prve decenije vladavine je obilježio nastavak rata s Rimljanima. Godine 36. pne. je uspješno odbio Antonijev pohod na Atropatenu, ali 34. pne. nije mogao spriječiti pad svog armenskog saveznika Artavazda u rimske ruke. Fraat, koji je s vremenom postao nepopularan među svojim podanicima, bio je predmetom pobuna, a kasnije i pokušaja svrgavanja od strane uzurpatora Tiridata II, koga su podržavali Rimljani. Tiridata je na kraju otjerao uz pomoć Skita, a oko 22. pne. je sklopio mirovni sporazum sa rimskim carem Augustom.

Nastojeći se riješiti previše ambicioznih članova porodice, pristao je na rimski zahtjev da ih kao taoce šalje u Rim, što je uključilo i unuka Tiridata III. Na to ga je nagovorila konkubina Musa, koju je proglasio "boginjom", a njenog sina Fraata prijestonasljednikom. Ubrzo nakon toga Musa i mladi Fraat su ga ubili i preuzeli vlast.

Fraat IV od Partije
Rođen/a: nepoznato Umro/la: 2. pne.
Prethodi:
Orod II
Veliki kralj (šah) Partije
37–2. pne-
Slijedi:
Fraat V i Musa

Izvori uredi