Fróði (staronordijski: Frōðr; staroengleski: Frōda; srednji visokonjemački: Vruote) je ime nekoliko legendarnih danskih kraljeva koji se spominju u raznim tekstovima uključujući Beowulf, Snorri Sturlusonovu Proznu edu i njenu Ynglinga sagu, Saxo Grammaticusovu Gesta Danorum, i Grottasöngr. Danski kralj s tim imenom se također spominje u srednjevisokonjemačkom epu Die Rabenschlacht. Moguće je da je to jedno od imena za nordijskog boga Freya.

  • Fróði iz Grottasöngra je sin Fridleifa sina Skjölda u čijoj se pivskoj bačvi utopio kralj Fjölnir (prema Ynglinga sagi). Snorri Sturluson u njoj i u Skáldskaparmálu navodi kako je ovaj Fróði bio suvremenik cara Augusta i komentira miroljubivost njegove vladavine, sugerirajući to povezanošću s rođenjem Krista. Iako islandski izvori navode kako je ovaj Fróði bio vrlo rani danski kralj, u Gesta Danorum (Knjiga 5), Saxo ga smješta među kasniji niz vladara, iako i dalje tvrdi da je bio suvremenik Augusta i Krista.
  • Fróði, koji je prema Ynglinga sagi i Gesta Danorum, bio otac Halfdana, odnosno živio u 5. ili 6. vijeku. Izgleda da je to isti kralj koji je kasnije u Ynglinga sagi pomogao švedskom kraljuOngenþeowu da porazi trola Tunnija. Zbog toga su Egil i njegov sin Ottar (Ohthere) postali vazali danskog kralja.
Prethodi:
Dan Mikilláti
legendarni danski kraljevi Slijedi:
Halfdan
  • Fróði otac Ingjalda, koji je u Beowulfu Froda otac Ingelda i kralj Heathobarda. Postojanje Heathobarda je zaboravljeno u nroidjskim tekstovima i ovaj Fróði se ponekad navodi kao brat Halfdana, a dugo neprijateljstvo Heathobarda i Danaca postaje porodična kavga Halfdana i njegovog brata Fróðija. Fróði ubija Halfdana ali ga potom ubijaju Halfdanovi sinovi Helgi (Halga) i Hroar (Hrothgar). (U Arngrimur Jonssonovom latinskom sažetku izgubljene Skjöldunga sage imena Fróði i Ingjald su pomiješana). Saxo Grammaticus (Knjiga 6) umjesto toga navodi kako je ovaj Fróði vrlo kasni legendarni kralj, sin Fridleifa sina Saxovog kasnijeg miroljubivog Fróðija. Saxo navodi kavgu, ali ništa o odnosu sa Halfdanom. Umjesto toga Saxo navodi kako je Fróði ubijen od Sakosonaca, te kako je nakon braka između njegovog sina Ingela i saksonske princeze sa ciljem da se kavga okonča, Ingel nju ponovno započeo na podrestk starog ratnika, baš kao što heroj Beowulf proriče Ingjaldu u epu Beowulf.

Oblik Fróði se još uvijek koristi u islandskom i farskom a izgleda da je latiniziran kao Frotho ili Frodo. Taj je oblik koristio J. R. R. Tolkien u Gospodaru prstenova za svoj glavni lik. U engleskim oblicima je poznat kao Frode, Fródi, Fróthi i Frodhi. Danski, norveški i švedski oblici su Frode. Značenje imena je "pametan, učen, mudar".[1]

Gesta Danorum navodi šest Frothoa.

Izvori uredi