Fototrofi ili fotoautrofi su fotosintetske alge, gljive, bakterije i cijanobakterije koje unose karbon dioksid i vodu u organskom ćelijskom materijalu koristeći energiju sunčevog svjetla. Jedan produkt ovog procesa je škrob, koji predstavlja uskladištenu rezervnu formu ugljika, koji se pooslije može koristiti u uvjetima kada nema dovoljno svjetla da se zadovolje hitne potrebe organizma. Fotosintetske bakterije imaju supstancu zvanu bakterioklorofil, žive u jezerima i lokvama, te koriste vodik iz vodikovog sulfida umjesto iz vode za kemijski proces. (Bacterioklorofilov pigment absorbira svjetlo iz ekstremnog UV i infra-crvenog dijela spektra koji je van domašaja upotrebe normalnog klorofila). Grimizne i zelene sumporne bakterije koriste svjetlo, karbon dioksid i vodik iz anaerobnih otpadaka kako bi proizveli ugljikohidrate, sumpor i vodu. Cijanobakterije žive u tekućoj vodi, morima, tlu i lišajevima, te koriste fotosintezu nalik na biljke koja stvara kisik kao nusprodukt.

Fotolitotrofni autotrofi uredi

Autotrofni organizmi koji koriste energiju svjetla i anorganski izvor elektrona (npr. H2O, H2, H2S), i CO2 kao svoj izvor ugljika

Primjeri:

  • Biljke

Fotoorganotrogni heterotrofi uredi

Heterotrofni mikroorganizmi koji koriste energiju svjetlu i organske izvore elektrona te također koriste jednostavne organske molekule umjesto CO2 kao svoj izvor ugljika.

Primjeri: