Forenzička antropologija

Forenzička antropologija je izraz kojim se opisuje primjena antropologije i/li osteologije u forenzičke svrhe, tj. radi prikupljanja, izvođenja i procjene dokaza u kriminalističkim istragama, odnosno sudskim ili upravnim postupcima. Najčešća primjena forenzičke antropologije se odvija tokom kriminalističkih istraga, odnosno kada treba identificirati leš koji je bio podvgrnut dugotrajnom raspadanju, odnosno paljenju, komadanju ili nekom drugom procesu zbog koga se ne može prepoznati na uobičajene načine.

Primjena uredi

Njen osnovni zadatak je sređivanje, registrovanje i razjašnjavanje nepoznatih činjenica vezano za učesnike u nekim događajima. Forenzički antropolog također može učestvovati u identifikaciji pokojnika koji su spaljeni ili na drugi način učinjeni nemogućim za identifikaciju.

Forenzički antropolozi posuđuju metode koje su razvile akademske discipline fizičke antropologije i primjenjuje ih u slučajevima koji to zahtejvaju.

Ove metode mogu biti upotrebljene da se odredi spol, dob, visina, porijeklo te da se analiziraju traume ili bolesti. Forenzički antropolozi veoma često surađuju sa patolozima i istraživačima ubistava.


Eksterni linkovi uredi