Fluksus (od latinske reči flux – tečenje) je ime međunarodnog neoavangardnog umetničkog pokreta osnovanog 1962, čiji je cilj povezivanje pripadnika ekstremne avangarde u Evropi i SAD. Grupa američkih i evropskih likovnih umetnika, pesnika, teatrologa i kompozitora nije posedovala jedinstveni stilski identitet, ali su njene aktivnosti na mnogo načina predstavljale preporod duha dadaizma .

Osnovne ideje i stavovi fluksusovaca, zasnovane na antiumetnosti i antiestetici, raznorodne su, a često i kontradiktorne. U pokretu je posebno izražena težnja ka sintezi raznorodnih umetničkih disciplina, brisanju granica između umetnosti kroz raznovrsne akcije i improvizovana intermedijalna događanja.

Kao što je primetio jedan od istraživača i tumača ovog pokreta Fluksus je kao i Dada nekoherentan i razbijen pokret (...) i o njemu će istorija sačuvati jedino mit, jer je mali broj njegovih manifestacija bio namenjen muzeju.

U Fluksusu su delovali: Džon Kejdž, Jozef Bojs, Džordž Breht, Joko Ono, Džordž Mekjunas, Ben Votje, Volf Fostel, Erik Andersen, Robert Filiu, Ken Fridman i drugi.

Literatura: uredi

  • Fluksus (izbor tekstova), Muzej savremene umetnosti, Beograd, 1986;
  • Hannah Higgins, Fluxus Experience, University of California Press, 2002.

Eksterni linkovi uredi

=