U irskoj mitologiji Fir Bolg (Fir Bholg, Firbolg) su bili jedna od rasa koja je živjela u Irskoj prije dolaska naroda Tuatha Dé Danann.

Kada su se Tuatha Dé Danann iskrcali na irske obale, njihov kralj Nuada je tražio pola otoka, ali su Fir Bolg odbili. Umjesto toga je došlo u prijevoju Balgatan, došlo do četverodnevne bitke kod Mag Tuireda. U njoj je Sreng, prvak Fir Bolga, izazvao Nuadu na dvoboj i odrezao mu desnu ruku. Fir Bolg su međutim poraženi kada je njihov kralj po imenu Eochaidh ubijen od boginje Morrigan. Sreng ih je međutim spasio od uništenja.[1] Tuatha Dé Danann su bili impresionirani njihovom hrabrošću i plemenitošću te su im dali četvrtinu otoka po vlastitom izboru. Fir Bolg su odabrali Connacht, nakon čega se rijetko spominju u kasnijim mitovima.[2]

Fir Bolg su predmet špekulacije među historičarima o mogućoj historijskoj podlozi za mit. O'Rahilly navodi kako su Fir Bolg vezani uz Belge iz drevne Galije i Britanije, odnosno historijski narod Builg iz Munstera; njima srodni Fir Domnann su britsko pleme Dumnonii; a Gaileanga su Laigin, koji su osnovali Leinster.[3] Prema O'Rahillyju te tri grupe predstavljaju ivernijske starosjedioce koji su živjeli u Irsku prije dolaska Gela.

Izvori uredi

  1. Ellis, Peter Berresford (2002) The Mammoth Book of Celtic Myths and Legends; pp 28. Constable & Robinson
  2. Squire Celtic Myth and Legend; pp. 47-77
  3. O'Rahilly, T. F. (1946) Early Irish History and Mythology. Dublin Institute for Advanced Studies

Eksterni linkovi uredi

Prethodi:
Nemedians
Mitske invazije Irske
Slijedi:
Tuatha Dé Danann