41°00′47″N 24°17′11″E / 41.01306°N 24.28639°E / 41.01306; 24.28639

Za ostala značenja, vidi Filipi (razvrstavanje).
Filipi na karti Grčke
Arheološko mjesto Filipi
Svjetska baštinaUNESCO
 Grčka
Registriran:2016.
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:iii, iv
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Filipi (na grčkom Φίλιπποι/ Philippoi; latinski: Philippi) bio je drevni grad u istočnoj Makedoniji. Osnovan je oko godine 360. pne. pod imenom Krenid, a 356. pne. ga je osvojio makedonski kralj Filip II i nazvao po sebi.

Zbog strateškog položaja Filip II je grad opasao odbranbenim zidom, a djelomično isušio okolnu močvaru, o čemu svjedoči pisac Teofrast. Otkriće novih rudnika zlata u blizini grada, u Asili, i otvaranje kovnice novca, doprinijelo je bogatstvu kraljevine i njenom brzom razvoju u odnosu na ostale grčke države i u odnosu na susjedne države Ilira i Tračana. Grad je očuvao svoju autonomiju sve do vremena Filipa V kada je anektiran. Usprkos relativno malog broja stanovnika, bio je važno trgovačko središte.

Kad su Rimljani srušili makedonsku dinastiju Antigonida u Trećem makedonskom ratu 168. god. p.n.e, podijelili su kraljevinu na četiri nezavisne države a Filipi je postao glavni grad Istočne Makedonije.

Najvažniji događaj u njegovoj iistoriji je bila Bitka kod Filipa 42. pne. u kojoj je Drugi trijumvirat porazio ubice Julija Cezara. Bio je dopunjen rimskim javnim zgradama kao što su Forum i monumentalna terasa sa hramovima na sjeveru.

Filipi su postali važni i za historiju kršćanstva s obzirom da ih je posjetio sveti Pavao te uputio znamenitu Poslanicu Filipljanima. Nakon četvrtog križarskog rata je počeo nazadovati da bi u 14. vijeku, nakon osvajanja od strane Osmanskog Carstva, bio napušten. Po njemu je prozvana današnja općina Filippoi koja pripada periferiji Istočna Makedonija u suvremenoj Grčkoj.

Svjetska baština uredi

Arheološko mjesto Filipi je 2016. godine upisano na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine.[1]

Od helenističkog grada Filipa II, ostale su zidine i njihove kapije, pozorište i pogrebni hram. Arheolozi su od 1958-1978. iz hrišćanskog vremena otkrili biskupski kvart i osmougaonu crkvu, velike privatne rezidencije, novu baziliku u blizini Muzeja i još dvije na nekropoli istočno od grada.

Izvori uredi

  1. „Arheološko mjesto Filipi - br.1517”. UNESCO: Svjetska baština - whc.unesco.org. Pristupljeno 9. 2. 2023. (en)

Eksterni linkovi uredi