Fife Symington III

John Fife Symington III (rođen 12. 8. 1945. u New Yorku) je američki poslovni čovjek i republikanski guverner države Arizona poznat po tome što je 1997 prisiljen na ostavku zbog osude za krivično djelo.

Fife Symington III

Fife Symington potječe iz jedne od najuglednijih američkih porodica, porijeklom iz Marylanda. Njegov pradjed je bio čelični magnat Henry Clay Frick, a otac mu je od 1969. do 1971. godine bio američki ambasador u Trinidadu i Tobagu. Njegova supruga Ann Ollin Pritzlaff, nasljednica Korporacije Ollin, je đakonica Američke episkopalne crkve.

Nakon što je na Harvardu diplomirao historiju nizozemske umjetnosti, za vrijeme vijetnamskog rata je služio u američkom ratnom zrakoplovstvu. Godine 1976. je osnovao vlastitu tvrtku - Symington Company - te se počeo baviti prodajom nekretnina.

Symington se 1990. godine kao član Republikanske stranke kandidirao za guvernera, te s 44 % glasova pobijedio na preliminarnim izborima. Njegov demokratski protukandidat je bio Terry Goddard, kojeg je na izborima tijesno pretekao, ali nije dobio nužnih 50 % glasova, pa je 26. 2. 1991. morao ići u drugi krug izbora koje je pobijedio s 52 % glasova.

Symingtonov prvi mandat je bio u sjeni optužbi za financijske nepravilnosti vezane uz propast kreditno-štednog udruženja Southwest Savings and Loans, ali je bez obzira na to stekao veliku popularnost među glasačima i glatko pobijedio na izborima 1994. godine.

Drugi mandat su označile daleko ozbiljnije optužbe vezane uz iznudu, davanje lažnih financijskih podataka i bankovnu prevaru. Symington je formalno optužen, a godine 1997. proglašen krivim. U skladu s ustavom Arizone, koji zabranjuje vršenje guvernerske dužnosti osuđenim osobama, Symington je bio prisiljen napustiti položaj.

Godine 1999. je ta presuda oborena na federalnom sudu zbog procesnih nepravilnosti, a godine 2001. je Symington formalno aboliran ukazom predsjednika Billa Clintona donesenim na posljednji dan njegovog predsjednikovanja (afera Pardongate).

Nakon napuštanja guvernerskog mjesta, Symington se posvetio kulinarstvu i osnovao Arizona Culinary Institute. Godine 2005. je dao naznake da bi se mogao vratiti u politiku, odnosno pokušati ponovno dobiti guvernerski položaj. Međutim, od toga je brzo odustao, a 2006. je doživio prvi izborni poraz u pokušaju da postane predsjednik Republikanske stranke u svom izbornom okrugu.

Početkom 2007. je izazvao dosta pažnje tvrdnjom da je 1997. godine za vrijeme tzv. Svjetala u Phoenixu ugledao NLO.

Vanjske veze uredi