Favela je naziv za divlja naselja u Brazilu. Iako se “najpoznatije” favele nalaze u Rio de Žaneiru i u Sao Paulu, ima ih u skoro svakom većem brazilskom gradu. Favele su nazvane prema brdu Morro da Favela, gde se prva favela pojavila. Naziv tog brda, favela dolazi od imena biljke sa igličastim lišćem koje raste u neplodnim predjelima brazilskog sjeveroistoka.

Rokinja,
Specijalne policijske snage na zadatku u faveli Rio de Žaneira
favela u Rio de Žaneiru

Prvobitne naseobine su formirale izbjeglice i ratni veterani građanskog rata u Kanudošu, u Baiji (1895-1896), tako što su okupirali javnu zemlju, uglavnom u neplodnim dijelovima predgrađa. Ova naselja su prozvana favela, osim toga što su se nalazila na istom zemljištu i zato što, isto kao i biljka, ova naselja su uspjela opstati uprkos uslovima u kojima postoje. Godinama kasnije, većina siromašne populacije, tek oslobođeni robovi, su zamijenili izbjeglice i ratne veterane.

Preko 70% stanovništva u favelama su crnci i melezi a voda za piće im je jedan od najvećih problema. Često stanovnici favela, faveladosi, buše cevi gradskog vodovoda kako bi došli do vode. I pored teških uslova života i siromaštva, upravo iz favela potiču najpoznatije škole sambe u Riju, a u favelama su odrasli i neki od najpoznatijih brazilskih, ali i svetskih fudbalera: Pele, Ronaldo, Rivaldo, itd.

Panoramski pogled na favelu Rosinja u Rio de Žaneiru, Avgust 2006