Faselis (latinski: Phaselis) bio je drevni likijski grad koji se nalazio na mjestu današnje provincije Antalya u Turskoj. Smješten je između planina Bey i šuma nacionalnog parka Olympos, 16 km zapadno od turističkog mjesta Kemer i na 57. kilometru ceste Antalya–Kumluca. Faselis i drugi drevni gradovi se također mogu posjetiti i jahtama.

Glavna cesta
Akvedukt

Historija uredi

Grad su osnovali Rođani oko 700. pne. S obzirom da je smješten na prevlaci između dvije luke, postao je jedan od najvažnijih gradova zapadne Likije odnosno središte trgovine između Grčka, Azije, Egipta i Levanta, iako nije pripadao Likijskoj Ligi. Grad su osvojili Perzijanci zajedno s ostatkom Male Azije, a kasnije ga je osvojio Aleksandar Veliki.

Nakon Aleksandrove smrti, grad je bio u egipatskim rukama od 209. do 190. pne. pod dinastijom Ptolomejevića, da bi ugovorom iz Apameje bio predan Kraljevstvu Rodosa, zajedno s ostatkom Likije. Od 190. do 160. pne. je ostao pod upravom Rođana, da bi nakon 160. pne. došao u Likijsku konfederaciju pod rimskom hegemonijom. Faselis, kao i Olympos, je u 1. vijeku pne. bio pod stalnom prijetnjom pirata, a neko vrijeme ga je čak zauzeo pirat Zekenit dok ga nisu porazili Rimljani. Godine 42. pne. ga je pod rimsku vlast stavio Brut. U bizanstko doba je postaos središte episkopije, a od 3. vijeka n.e. se bilježi propadanje prirodne luke, koju ponovno napadaju pirati. S vremenom je izgubio važnost pod Arapi|arapskim napadima, da bi osiromašio u 11. vijeku. U njemu je postojao hram boginje Atene, a odatle je poticao i znameniti pjesnik i govornik Teodekt. Bio je poznat i po svojim ružama.[1] Napušten je kada su Seldžuci počeli graditi luke Alanya i Antalya.

Izvori uredi

Eksterni linkovi uredi

36°31′25″N 30°33′08″E / 36.52361°N 30.55222°E / 36.52361; 30.55222