Farinelli (Puglia, 24. 1. 1705. – Bologna, 15. 7. 1782), čije pravo ime je Carlo Broschi (Karlo Broski), je jedan od najpoznatijih italijanskih soprana kastrata iz 18. vijeka.

Farinelli

Život uredi

Rođen je u nižoj plemićkoj porodici. Bio je kastriran kao dječak kako bi se sačuvao njegov divan glas u starijim godinama. Obrazovao je u posebnom kozervatoriju za trening kastrata. Uzeo je ime Farinelli, nakon završetka obrazovanja.

Postao je prvo poznat diljem južne Italije, kao "il ragazzo" (dječak). Godine 1724. pojavljuje se u Beču, te u Veneciji, iduće godine, potom u Napulju, i nadalje u svim velikim gradovima Italije, da bi 1731. po treći put došao u Beč. Godine 1734. dolazi u London, ali u drugu operu od one u kojoj su radili Georg Friedrich Händel i kastrat Senesino. Mnoga muzika Farinellija koju je izvodio bila je od njegovog brata (Riccardo Broschi).

Nakon tri godine boravka u Engleskoj, Farinelli odlazi za Španiju, pritom je neko vrijeme ostao u Francuskoj pjevajući pred Lujom XV. U Španiji, gdje je namjeravao ostati samo nekoliko mjeseci, proveo je 25 godina. Njegov glas je uposlila kraljica da pjevanjem liječi kralja Filipa V od lošeg raspoloženja, pri čemu je Farinelli imao jaka državna ovlaštenja. Devadeset godina Farinelli je pjevao iste pjesme kralju, a bio je aktivan i kao direktor ondašnje opere u Madridu.

Farinelli se u doba mirovine smjestio u Bolonji, gdje je proveo zadnje dane života. Osim pjevanja, Farinelli je svirao i čembalo, te viola d'amore.

Film uredi

Godine 1994. snimljen je Farinelli Il Castrato, film o Farinellijevom životu, u kome je Hendel prikazan u naprasitom smislu; naime Hendl je prikazan kao pojam za braću Broski, prikazan je kako ih podučava Čembalu, međutim Hendl po filmu, iako nije htio čuti za Farinellija, odlazi u suparničku operu, i tokom vrhunca završetka arije Farinellija, njegovog maestrouznog pjevanja, od samog pjeva, Hendl pada sa gornje lože, od ushićenja Farinellijevim pjevanjem. Također, u filmu je prikazana muka kastrata Farinellija, iz razloga što sa suprugom nije mogao voditi ljubav kao čovjek.

Otkrivanje groba Farinellija uredi

Dana 12. 7. 2006. ekshuminirano je tjelo Farinellija na historijskom Certosa groblju u Bolonji, izjavio je Carlo Vitali, osnivač Farinellijevog obrazovnog centra. Cilj iskopavanja je da se sazna više činjenica o kastratima, njihovoj konstituciji, fizionomiji, itd.

Eksterni linkovi uredi