Europa Universalis II

Europa Universalis II je strateška video igra koju je godine 14. novembra 2001. izdao švedski studio Paradox Interactive. Predstavlja nastavak video igre Europa Universalis, a igraču omogućava da u periodu od 1419. do 1789. godine preuzem vlast nad jednom od par stotina historijskih država te od nje pokuša izgraditi carstvo.

Osnovni mehanizam igre je preuzet iz prethodnog nastavka, ali je također značajno proširen raznim opcijama koje igrača tjeraju da vodi računa o ekonomiji, naučnom razvoju, istraživanju, kolonizaciji, diplomaciji, religijskim pitanjima i unutrašnjoj stabilnosti. Uz to na igru mogu uticati brojni slučajni događaji koji pred igrače stavljaju brojne dileme i izazove. Moguće je igrati tzv. Veliku kampanju (od 1419. do 1789. godine), ali i kraće scenarije, obično vezane uz događaje kao što su američka i francuska revolucija.

Igra je doživjela još veći uspjeh od svog prethodnika, a tome joj je pridonijelo i da se većina podataka vezana uz igru (imena, stanovništvo provincija, osobine historijskih ličnosti i sl.) koristi tekstualne datoteke; time je omogućeno relativno jednostavna adaptacija igre u različite modove. Jedan od najpopularnijih modova po imenu AGCEEP je godine 2009. poslužio kao podloga za ekspanziju For the Glory.[1]

Za azijsko tržište je razvijena verzija Europa Universalis II: Asia Chapters koja donosi novu grafiku i mnogo detaljniji broj provincija u zemljama kao što su Japan, Koreja i Kina.

Europa Universalis II je potakla stvaranje novih igara koji isti ili sličan mehanizam igre koriste za druge historijske periode; godine 2002. je izdan Hearts of Iron posvećen drugom svjetskom ratu, 2003. Victoria: An Empire Under the Sun smješten u 19. vijek te 2004. Crusader Kings smješten u srednjovjekovnu Evropu. Paradox je, uz pomoć raznih alata za konverziju, omogućio igračima da koristeći vlastite snimke mogu prebacivati vlastite podatke iz jedne igre u drugu, odnosno kroz četiri različite igre "voditi" istu zemlju od srednjeg vijeka do 1947. godine.

Izvori uredi

  1. For the Glory Announcement, Paradox Forums Retrieved 8. IX 2011

Vanjske veze uredi