Koordinate: 59° 56' 26" SGŠ, 30° 18' 49" IGD

Državni muzej Ermitaž (rus. Госуда́рственный Эрмита́ж, od fr. hermitage, utočište) nalazi se u Sankt Peterburgu u Rusiji. Predstavlja jednu od najvećih, najlepših i najstarijih umetničkih i kulturno-istorijskih muzeja u ljudskoj istoriji i kulturi. Njegova ogromna zbirka izložena je u 6 zgrada na obali reke Neva, s tim što je glavna zgrada Zimski dvorac koji je nekada bio zvanična rezidencija ruskih careva. U više od 350 sala izloženo je 60.000 eksponata.

Zimski dvorac Ermitaž
Stepenište Jordan u rokoko stilu je nazvano po reci Jordan, mestu krštenja Isusa Hrista

Kolekcija ovog muzeja je začeta 1764. kao zbirka umetničkih predmeta carice Katarine II, koja je od 1852. otvorena za javnost. Za dva i po veka u ovom muzeju je sakupljeno oko tri miliona umetničkih i istorijskih eksponata, iz epoha od kamenog do savremenog doba. Danas je muzej Ermitaž prvorazredna turistička atrakcija koju godišnje obiđe 3 do 4 miliona posetilaca.

Najznačajnija zbirka ovog muzeja je zbirka zapadnoevropskog slikarstva sa delima: Mikelanđela Buonarotija, Leonarda da Vinčija, Rubensa, Rembranta, Pusena, Kloda Lorena, Kanaleta, Vinsenta van Goga, Pabla Pikasa, Anrija Matisa i drugih. Pored zbirki italijanskog, francuskog, španskog i nizozemskog slikarstva, muzej je poznat po svojoj arheološkoj zbirci, zbirci srednjevekovne evropske umetnosti, zbirci skulptura i primenjene umetnosti. Tu je i kolekcija ruske umetnosti svih epoha, mada je njen veći deo izmešten u Ruski muzej.

Muzej Ermitaž ima svoje filijale u: Amsterdamu, Kazanju, Las Vegasu, Los Anđelesu i Ferari.

Ermitaž je deo gradskog područja Sankt Peterburga koje je kao spomenik Svetske baštine pod zaštitom UNESKO.

Galerija najpoznatijih eksponata uredi

Vanjske veze uredi