Alfred Éric Leslie Satie (Honfleur, 17. svibnja 1866. - Pariz, 1. srpnja 1925.), francuski skladatelj i pijanist. U javnosti je poznatiji po pseudonimu Erik Satie, kojeg koristi od 1884., kada sklada svoje prvo glazbeno djelo.

Erik Satie
modernizam · minimalizam · neoklasicizam
Biografske informacije
RođenjeÉric Alfred Leslie Satie
17. svibnja 1866.
Francuska Honfleur, Francuska
Smrt1. srpnja 1925.
Francuska Pariz, Francuska
PseudonimVirginie Lebeau
François de Paule
PartnerSuzanne Valadon
RodbinaAlfred Satie (otac)
Jane Leslie (majka)
Conrad Satie (brat)
Profesionalne informacije
ObrazovanjeKonzervatorij u Parizu
Schola Cantorum de Paris
Instrumentiklavir
Zanimanjekompozitor, pisac, pijanist
Opus
MentoriGeorges Mathias
Émile Decombes
Vincent d'Indy
SuradniciSergej Djagiljev, Jean Cocteau, Les Six, Tristan Tzara, Pablo Picasso
Znamenita djela
Inspiracija

Satie je 1887. predstavljen kao gimnopedist, nedugo prije no što je skladao svoje najpoznatije djelo - Gymnopédies. Kasnije je sam sebe prozvao "fonometrografom" ili "fonometričarom" (što doslovno znači osoba koja mjeri zvuk), te je preferirao taj naziv ispred naziva "glazbenik". Taj naziv si je dodijelio 1911. kada je u knjizi o suvremenim francuskim skladateljima nazvan "nespretnim, ali suptilnim tehničarem".

Osim što se bavio glazbom, Satie je iza sebe ostavio znatan broj publikacija, pišući za raznovrsne časopise, od dadaističkog časopisa 391, pa do američkog Vanity Fair. Iako se tijekom kasnijeg života hvalio kako je sva svoja djela potpisao svojim imenom, postoje indicije da je krajem XIX. stoljeća koristio i pseudonime Virginie Lebeau i François de Paule.

Satie se, kao jedna od najraznovrsnijih glazbenih ličnosti XX. stoljeća, smatra pretečom avangarde, minimalizma i Teatra apsurda.