Epica je nizozemski symphonic metal sastav koji često koristi elemente opere i death vokale, također izvodeći neke pjesme na latinskom jeziku. Osnivač je gitarist i vokal Mark Jansen nakon odlaska iz grupe After Forever.

Epica
Epica, Wrocław 2022
Muzički rad
Period aktivnosti2003. - danas
Žanrsymphonic metal
Članovi
Trenutni članoviSimone Simons
Mark Jansen
Ad Sluijter
Yves Huts
Coen Janssen
Bivši članoviJeroen Simons
Ostalo
Službene straniceSlužbene stranice

Životopis uredi

Rane 2002. Mark Jansen napušta After Forever i počinje tražiti glazbenike za osnivanje nove grupe, isprva nazvane Sahara Dust. Krajem 2002. bend je angažirao Helenu Michaelsen (iz Trail of Tears) kao frontwoman, ali ubrzo je bila zamijenjena s tada nepoznatom mezzo-sopran pjevačicom Simone Simons, Jansenovom tadašnjom djevojkom. Band su dopunili gitarist Ad Sluijter, bubnjar Jeroen Simons, basist Yves Huts i klavijaturist Coen Janssen. Ime su promijenili u Epica, inspirirani Kamelotovim albumom Epica.

Prvi album The Phantom Agony producirao je Sascha Paeth (producent za bendove kao što su Angra, Rhapsody of Fire i Kamelot) i izašao je 2003.

Drugi album Consign To Oblivion bio je inspiriran kulturom Maya civilizacije. Tada se Epica pridružila Kamelotu na nekim njihovim turnejama, a Simone Simons kao gostujući vokal na jednom njihovom albumu.

Epicin The Score - An Epic Journey izašao je u rujnu 2005. i postao soundtrack za nizozemski film Joyride. U 2005. i 2006. Epica je otišla na prvu turneju Sjevernom Amerikom s Kamelotom. Nakon turneje bubnjar Jeroen Simons napušta bend. U prosincu Ariën Van Weesenbeek je postao novi bubnjar na njihovom novom albumu.

U rujnu 2007., Epica prvi put odlazi samostalno na Sjevernoameričku turneju. To također promovira njihov najnoviji album kojeg su počeli snimati krajem 2006.

Članovi uredi

Bivši članovi uredi

Diskografija uredi

Albumi uredi

Singlovi uredi

DVD uredi

Vanjske veze uredi