Eparhija kanadska

Eparhija kanadska (engl. Diocese of Canada) je eparhija Srpske pravoslavne crkve.

Eparhija kanadska
Srpska pravoslavna crkva
Osnovne informacije
Država Kanada
Sjedište Milton (Ontario)
Zvanična stranica www.istocnik.ca
Arhijerej
Eparhijski arhijerej Mitrofan
Čin arhijereja Njegovo preosveštenstvo G.G.Mitrofan
Titula arhijereja Episkop Eparhije Kanadske

Nadležni arhijerej je G.G. Mitrofan, a sjedište eparhije se nalazi u Miltonu (Ontario).

Osnivanje uredi

Srpska pravoslavna eparhija kanadska formirana je odlukom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve dana 26. maja 1983, na predlog tadašnjeg episkopa istočnoameričkog i kanadskog g. Hristofora.

Vladika Hristofor bio je ujedno i prvi administrator eparhije, sve do izbora prvog episkopa kanadskog.

Na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora 16. maja 1984. godine sinđel Georgije (Đokić), duhovnik manastira Tavne, izabran je za episkopa kanadskog, a patrijarh srpski German posvećuje ga 8. jula iste godine u Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila u Beogradu. Na Pokrov Presvete Bogorodice, 14. oktobra 1984, vladika Georgije ustoličen je kao episkop kanadski u Crkvi Svetog oca Nikole u Hamiltonu.

Ova dešavanja bila su samo prirodna posledica rasta srpske populacije i razvoja crkvenog života među Srbima u Kanadi. Prva srpska crkvenoškolska opština na kanadskom tlu osnovana je 1912. godine u Ridžajni (Saskačevan), gde su se skrasili srpski imigranti mahom iz Banata. Crkva Svete trojice u Ridžajni završena je i posvećena 1916. godine. Srbi u Hamiltonu (Ontario) formirali su svoju crkvenu opštinu 1913. godine, a Hram Svetog Oca Nikole posvećen je 15. decembra 1917. godine.

Istorija uredi

Crkveni život između dva rata među Srbima u Kanadi obeležen je velikim teškoćama, pre svega u pokušajima da se pronađe način da srpski sveštenici služe u srpskim hramovima i opslužuju naše doseljenike. O problemima sa kojima se Crkva suočavala govori i pismo prvog episkopa američko-kanadskog g. Mardarija upućeno Svetom arhijerejskom sinodu 1934. godine.

Slali smo misionare, monahe, ali ni jedan se nije mogao zadržati više od dva, tri mjeseca. Familijarni sveštenici još manje

– Episkop g. Mardarija

Pored materijalnih razloga, episkop navodi i onaj drugi, možda teže savladiv:

Hamiltonska parohija zauzima teritoriju mnogo veću nego je Jugoslavija. I na tome prostranstvu su po nekoliko stotina i hiljada kilometara razbacane male srpske kolonije sa po dve-tri familije, koje treba obilaziti i opsluživati. Druga naša parohija u Ridžajni - Saskačevan, koja je od Hamiltona daleko otprilike onoliko koliko i Beograd od Stokholma, još je teža za opsluživanje

– Episkop g. Mardarija

Sa prilivom srpskih imigranata nakon Drugog svetskog rata širom Kanade niču i jačaju srpske kolonije - u Vindzoru, Torontu i Nijagarinim vodopadima (Ontario), u Vankuveru (Britanska Kolumbija), Letbridžu (Alberta), Montrealu (Kvebek).

Promjene uredi

Godina 1963. donela je dramatične promene u životu Srpske pravoslavne crkve, naročito na američkom tlu. Po prvi put u svojoj istoriji Srpska crkva doživljava raskol koji traje punih 29 godina. Posledica raskola je da se deo parohija na američkom kontinentu otcepljuje od Majke Crkve i pod vođstvom vladike Dionisija formira tzv. Slobodnu srpsku pravoslavnu crkvu (kasnije Novogračanička mitropolija). Administrativne izmene, međutim, dešavaju se i među parohijama koje ostaju verne Srpskoj pravoslavnoj crkvi sa sedištem u Otadžbini. Od dotadašnje jedne eparhije, američko-kanadske, formiraju se tri: Srednjezapadnoamerička, Zapadnoamerička i Istočnoameričko-kanadska.

Prvi episkop istočnoameričko-kanadski bio je Stefan (Lastavica) koji vodi eparhiju od 1963. do 1966. godine. Nasleđuje ga vladika Sava (Vuković), i od 1978. godine vladika Hristofor (Kovačević).

Od osnivanja Eparhije kanadske, odnosno od ustoličenja prvog episkopa kanadskog 1984. godine, izgrađeni su i posvećeni sledeći hramovi: kapele u Otavi, Misisagi i u Episkopskoj rezidenciji u Torontu; crkve u Osavi, Kičeneru, Okvilu, Londonu, Kalgariju, Edmontonu, Vinipegu; obnovljena je i živopisana crkva u Ridžajni. Sagrađen je niz crkvenih sala, parohijskih kuća i jedan starački dom (Vindzor, Ontario). Kruna graditeljskog rada vladike Georgija svakako je Manastir Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Miltonu. Temelje prvog srpskog manastira u Kanadi sveštao je Njegova Svetost patrijarh srpski G. Pavle 23. oktobra 1992. godine. Manastirska crkva je sagrađena i osveštana 12. juna 1994. godine, a manastirska zgrada februara 1995. godine.

U okviru Eparhije deluje Savez kola srpskih sestara Eparhije kanadske. Savez je osnovan u Misisagi 2. februara 1985. godine.

Vredno je istaći i aktivnost Dobrotvornog fonda Eparhije kanadske "Car Lazar". Za svoj doprinos u humanitarnim delatnostima usmerenim poslednjih godina najviše prema Republici Srpskoj i Srpskim Krajinama, Fond je 1996. godine odlikovan od strane Svetog arhijerejskog sinoda Ordenom Svetog Save Drugog reda.

Godine 1987. Eparhija pokreće svoj list „Istočnik“. Malo zatim sa radom počinje i istoimena izdavačka kuća, koja je do sada objavila na desetine naslova.

Srpska pravoslavna Eparhija kanadska pokriva teritoriju čitave Kanade. U okviru Eparhije deluju 27 parohija i misija.

Na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora 20. maja 2015 Arhivirano 2016-03-04 na Wayback Machine-u. godine episkop Georgije (Đokić),trajno je razresen upravljanja kanadske eparhije. Njegova Svetost Patrijarh srpski G.G. Irinej umoljen je od Svetog arhijerejskog sabora da privremeno administrira istom eparhijom do izbora novog episkopa.

Vanjske veze uredi