Emu (lat. Dromaius novaehollandiae) je druga po veličini suvremena ptica. Uz klokana se nalazi na grbu Australije.

Emu
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Casuariformes
Porodica: Dromaiidae
Rod: Dromaius
Vrsta: D. novaehollandiae
Dvojni naziv
Dromaius novaehollandiae
(Latham, 1790)[1]
Rasprostranjenost emua
Sinonimi

Dromiceius novaehollandiae

egg of Dromaius novaehollandiae

Opis uredi

Vrat i noge su dugi, ali krila su sićušna: samo 20cm duga. Mladunci imaju uzdužne crne, smeđe i krem šare da bi se prikrili u grmlju i travi. Imaju dvostruko perje, od kojeg je drugo iste dužine kao i prvo. Nakon mitarenja ove ptice su tamne, ali kako pigmenti koji daju smeđu boju blijede na suncu, postaju svijetlije.

Hrani se dijelovima biljaka u kojima su koncentrisane hranjive materije: sjemenje, plodovi, cvijeće, mladi izdanci. Brzo se razmnožavaju i rastu.

Ženke polažu 9-20 jaja u travnju, svibnju i lipnju. Jaja koja su tek snesena su tamnozelena, ali tokom inkubacije tamne i postanu skoro crna.

Rasprostranjenost uredi

Naseljava Australiju. Stanište su mu sve oblasti osim prašuma i goleti; rijetko ga se može vidjeti u pustinjama i na krajnjem sjeveru.

Odnos sa čovjekom uredi

Do pred kraj 18. st. bilo je nekoliko vrsta i podvrsta emua. Patuljasti emui sa Kraljevskog otoka i Otoka klokana, kao i podvrste iz Tasmanije su bile istrebljene nakon dolaska europljana. Australska vlada je 1932. pokušala odstrjeliti emue trupama sa automatskim puškama. Ptice su bile izuzetno vješte u izbjegavanju metaka pa "rat protiv emua" nije uspio.

Jedini je živi predstavnik roda Dromaius.

Drugi projekti uredi

 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: emu
 Wikivrste imaju podatke o: emuu

Izvori uredi

  1. Davies, S.J.J.F. (2003). „Emus”. u: Hutchins, Michael. Grzimek's Animal Life Encyclopedia. 8 Birds I Tinamous and Ratites to Hoatzins (2 izd.). Farmington Hills, MI: Gale Group. pp. 83-87. ISBN 0 7876 5784 0.