Ekstremadura
Extremadura
Zastava Grb

Geografski položaj Ekstremadure u Španjolskoj
Glavni grad Mérida
Površina

- ukupno

5. po veličini

- 41.634 km²

Stanovništvo

- Ukupno
- Gustoća

12. po veličini

- 1.088.728 (2007.)
- 26,03/km²

Politički status autonomna zajednica
Statut usvojen 26. veljače 1983.
ISO 3166-2 ES-EX
Broj predstavnika u
Las Cortes Generales
 Kongres
 Senat
10
8
Predsjednik Guillermo Fernández Vara
Službene stranice

Ekstremadura (šp. Extremadura ) je autonomna pokrajina Španije koja se nalazi u jugozapadnom delu Iberijskog poluostrva, i sastoji se od dve provincije: Cáceres na severu, i Badajoz na jugu. Glavni grad je Merida.

Ekstremadura se graniči na severu sa Kastiljom i Leonom, na jugu sa Andaluzijom, na istoku sa Kastiljom-La Manchom, i na zapadu sa Portugalom.

Etimologija imena uredi

Postoji više teorija o nastanku imena Ekstremadura. Jedna je da potiče od latinskog imena Ekstrema Dori (lat. Extrema Dorii), što bi značilo "krajevi reke Duero", ili "na drugom kraju reke Duero", što bi bila aluzija na položaj ove pokrajine koja se nalazi na jugu reke Duero. Ovo ime je takođe bilo ime kojim su Rimljani nazivali zemlje u južnom delu doline reke Duero i njenih pritoka. Međutim, danas je mnogo prihvaćenija teza da se reč Ekstremadura upotrebljavala u doba Rekonkiste, da označi zemlje smeštene na kraju granice hrišćanskih kraljevina sa severa Iberijskog poluostrva sa Al-Andaluzom. Tako ime Ekstremadura dobijaju teritorije na granici Kraljevine Kastilje, oko današnje Provincije Sorije, što bi bila kastiljanska Ekstremadura. Takođe isto ime dobijaju najudaljenije teritorije u prvoj liniji odbrane od Mavara Kraljevine Leon, koja je podrazumevala veliki deo teritorije današnje Cáceres, koja sep rostirala južno sve do taife Badahoz, i ta teritorija bi bila, leonska Ekstremadura.

Španska autonomna pokrajina Ekstremadura ne bi trebalo da se meša sa starom portugalskom provincijom Ekstremadurom, iako je etimološki koren isti.