Edgar od Škotske

Edgar ili Étgar mac Maíl Choluim (moderni gelski: Eagar mac Mhaoil Chaluim), s nadimkom Probus, "Odvažni"[1] (cca. 1074–8. januar 1107), bio je kralj Albe koji je vladao od 1097. do smrti.

Edgar
kralj Albe
or
kralj Škota
pečat kralja Edgara, sa izrazom Edgar Basileus ("poglavar/suveren") Škota
Vladavina 1097–1107
Rođen/a cca. 1074
Umro/la 8. 1. 1107.
Edinburgh
Sahranjen/a Opatija Dunfermline
Prethodnik Donald III
Nasljednik Alexander I
Kraljevska kuća Kuća Dunkeld
Otac Malcolm III
Majka Margaret od Wessexa

Rodio se kao sin škotskog kralja Malcolma III i engleske plemkinje Margaret od Wessexa. Krajem 1094. je velmoža Mael Petair od Mearns ubio njegovog polubrata, kralja Duncana II kako bi na prijestolje doveo njegovog strica Donalda III. Sam Edgar je početkom sljedeće godine sebe proglasio kraljem, ali je u sukobu sa stricem protiv sebe imao i starijeg brata Edmunda. S druge strane su ga podržali braća Alexander, David, stric Edgar Aetheling i engleski kralj William II Rufus. Usprkos toga, 1095. je uspio pod svoju vlast staviti samo Lothian. Vlast nad cijelom Škotskom je uspio nakon teških borbi ostvariti tek 1097.

Za razliku od dramatičnog dolaska na vlast, njegova desetodogodišnja vladavina je bila mirna i lišena značajnih događaja. Godine 1098. je sklopio sporazum s norveškim kraljem Magnusom Bosonogim kojim se odrekao Hebrida i Kintyrea. Umro je početkom 1107. bez djece, nakon čega ga je naslijedio brat Alexander. Neki od kasnijih izvora spominju da ga je Alexander dao ubiti, ali su moderni historičari prema njima skeptični.

Preci uredi

Izvori uredi

  1. Anderson, Early Sources, vol. ii, p. 141.

Literatura uredi

Vanjske veze uredi

Edgar od Škotske
Rođen/a: cca. 1074 Umro/la: 8. januar 1107
Kraljevske titule
Prethodi:
Donald (Domnall) III Bán
kralj Škota
1097–1107
Slijedi:
Alexander I