Dva glupa psa je američki crtani film koji je napravio Donovan Kuk u produkciji Hane i Barbere i koji je originalno puštan od 18. septembra, 1993 do 21. januara, 1995 na TBS Superstanici. Pošto je ukinut, repriziran je na Kartun netvorku do 14. Juna, 2003 i idalje se pušta na Bumerangu.

Glavni likovi u crtanom filmu su dva psa, obojica nemaju ime (Ipak u jednoj epizodi se veliki pas zvao Džonatan, a u drugoj Džoni). Velikom psu glas je pozajmio Bred Geret, a malom psu glas je pozajmio Mark Shif.

Radnja uredi

2 Glupa psa je crtani film o glupom psu i još jednom glupom psu, sa čudnim stilom animacije (u to vreme); veoma ravno, jednostavan stil sličan ranim Hana i Barbera crtaćima iz 1950 i 1960, sa humorom iz ranih 1990-tih.

Produkcija uredi

2 Glupa psa je bio početak uspešnog oživljavanja Hane i Barbere, zato što studio nije napravio ni jedan hit od Štrumfova iz 1981. Predsednik Tarner Entertejmenta je zaposlio MTV i Nikolodeon-ovog direktora za brendirannje Freda Seiberta kao novog vođu u produkciji. Seibertov plan da oživi studio jeste bio da ga da talentovanoj zajednici,. Njegov prvi pokušaj je upravo bio crtani film iz 1992 2 Glupa psa, koji je napravio Donovan Kuk. Šou je računat kao pokušaj Hane i Barbere da zarade novac od popularnosti Rena i Stimpija, koji je bio na vrhu svoje popularnosti kada su se 2 Glupa Psa pojavila. Tvorac Rena i Stimpija Džon Krikfalusi je kritikovao određene epizode crtanog filma.

Nekoliko umetnika i režisera koji su radili na crtanom filmu su pozvani da rade u Seibertovom inovativnom novom programu Kakav-Crtać ; 2 Glupa Psa su bili inspiracija Gendiju Tartakovskom (Deksterova Laboratorija i Samuraj Džek), Kreg Mekreken (Super Devojčice i Fosterova kuća za zamišljene prijatelje), Majls Tomson, Paul Rudiš, i Zak Monkrif. Većina njihovih kratkih crtaća je urađena u istom stilu kao i 2 Glupa psa.

Likovi uredi

Glavnim likovima nikada nije dato ime jednostavno su nazvani "Veliki Pas" i "Mali Pas". Izgleda da je veći pas malo jači, pametniji i hrabriji od malog psa. (Veliki pas je više izgledao kao da ga ne zanima njegovo okruženje, a ne kao da je glup). U nekoliko epizoda veliki pas je prešao malog psa ili je otkrio način kako se radi nešto. Veliki pas je sive boje i ima dugačke dlake koje mu prekrivaju oči. Dok je mali pas žute boje i nema dugačke dlake.

  • Veliki,glasni, debeli čovek koji sebe naziva Gospodin H (Ali je na kraju napisano da se zove Holivud), On voli da ukazuje na tuđe greške na pseudo-alternativni način: "Zar nije to slatko... ALI JE POGREEEEŠNO!!
  • Kratkovida Red (kojoj je glas pozajmila Kandi Milo), je parodija na crvenkapu, pojavljuje se u tri prve epizode. Takođe ima lošu naviku da glasno naglašava različite reči u svom govoru.
  • Dečko po imenu Keni Fovler (kome je glas pozajmio Tom Keni) je jako ocetljiv, naime pada u nesvest veoma često. Zaljubljen je u devojčicu pod imenom Bafi (koja ga skoro i ne primećuje). Pojavljuje se u tri epizode.