Drevni iranski narodi

Drevni iranski narodi koji su se naselili u Veliki Iran u 2. milenijumu pne. prvi put se pojavljuju u asirskim zapisima u 9. vijeku pne.. Za vrijeme Klasičnog perioda su dominirali Skitijom i Perzijom.

Porijeklo uredi

Glavni članak: Indo-iranci
 
Opseg BMAC (prema EIEC).

Iranski jezici tvore podgranu indo-iranske pod-porodice, koja se smatra granom indoevropskih jezika. Nakon što su se razgranali od Proto-Indo-Iranac, Proto-Iranci su se odvojili od Indo-Arijaca u ranom 2. milenijumu pne. Proto-Iranci su povezani s Baktrijsko-margijskim arheološkim kompleksom, kulturom brončanog doba u Centralnoj Aziji. Za oblast između sjevernog Afganistana i Aralskog mora se pretpostavlja da je bila obvlast gdje su nastali proto-Iranci, nakon razdvajanja od Indo-iranskih plemena.[1]

Do 1. milenijuma pne. Medijci, Perzijanci, Baktrijanci i Parti su nastanjivali današnju Iransku visoravan, dok su ostali narodi kao Skiti, Sarmati,Kimerijci i Alani nastanjivali stepe sjeverno od Crnog more. Plemwena Saka i Skita su ostali uglavnom na jugu te se proširili na zapadu prema Balkanu i na istok prema Xinjiangu.

Podjela proto-Iranaca na "istočnu" i "zapadnu" grupu se može zamijetiti u formi avestijskog i staroperzijsko, dva najstarija iranska jezika.

V. također uredi

Izvori uredi

  1. "The Paleolithic Indo-Europeans" — Panshin.com (pristup 4.6. 2006)

Literatura uredi