Douglas Fairbanks

Douglas Fairbanks (23. maj 1883. – 12. decembar 1939.) bio je američki glumac, scenarist, režiser i producent, poznat po nizu pustolovnih likova koje je tumačio u nijemim filmovima kao što je The Black Pirate (1926). Fairbanks je u svoje vrijeme bio poznat kao "Kralj Hollywooda"[1]

Douglas Fairbanks
Douglas Fairbanks
Biografske informacije
RođenjeDouglas Elton Thomas Ullman
(1883-05-23)23. 5. 1883.
Denver, SAD
Smrt12. 12. 1939. (dob: 56)
Santa Monica, Kalifornija, U.S.
SupružnikAnna Beth Sully (1907-1919)
Mary Pickford (1920-1936)
Edith Louise Sylvia Hawkes (1936-1939)

Biografija uredi

Douglas Fairbanks se rodio kao Douglas Elton Ullman u porodici Hezekiaha Chalesa Ullmana, uglednog njujorškog advokata židovskog porijekla. Ullman je zajedno sa svojom suprugom - katolkinjom Ellom Adelaide Marsh - došao živjeti u Denver kako bi nadgledao svoje rudnike u Stjenovitim planinama.

Mladi Douglas je već u ranoj dobi pokazao sklonost za glumu, kao i nesklonost formalnom obrazovanju. Nakon što je izbačen iz nekoliko škola, preselio se u New York, radio nekoliko sekretarskih poslova da bi se potom priključio trupi Fredericka Warda i imao debi na Broadwayu 1902. godine.

Godine 1907. oženio se za Annu Beth Sully, kći industrijalca Daniela J. Sullyja. U tom braku mu se rodio sin Douglas Elton, koji će kasnije postati poznat kao glumac Douglas Fairbanks Jr. Porodica se 1915. preselila u Hollywood, gdje se u to vrijeme počela naglo razvijati filmska industrija.

Fairbanksov markantni fizički izgled, šarm, atletske sposobnosti i spremnost da sam obavlja kaskade su za par godina učinilo jednim od najvećih zvijezda novog medija. Osim po glumačkom talentu, Fairbanks se istakao i dobrim poslovnim potezima, kao što je bilo osnivanje vlastite filmske kompanije.

Fairbanks se 1916. godine upoznao s glumicom Mary Pickford, s kojom je započeo ljubavnu aferu. Njih dvoje su, zajedno s Charliejem Chaplinom, nakon ulaska SAD u prvi svjetski rat otpočeli turneju u svrhu prodaje ratnih obveznica. Trio je godine 1919. osnovao uglednu filmsku kompaniju United Artists.

Fairbanks se iste godine razveo od svoje supruge, a Pickford se godinu dana kasnije razvela od Owena Moorea. Kada su se Pickford i Fairbanks - dvoje među tri najbolje plaćene holivudske zvijezde - nakon toga vjenčali, izbila je medijska senzacija u javnosti, a nakon toga su nazvani "kraljevskim parom Hollywooda".

Fairbanks je u međuvremenu s popularnih romantičnih komedija preorijentirao na pustolovne filmove, od kojih su mnogi bili među najspektakularnijim holivudskim ostvarenjima iz ere nijemog filma. Fairbanksov zvjezdani status je godine 1927. potvrđen kada je postao prvim predsjednikom losanđeleske filmske Akademije, a on i Pickford su 30.4. 1927. bile prve zvijezde koje su ostavile tragove ruku u betonu ispred Graummanovog kineskog teatra.

Dolazak zvučnog filma je predstavljao problem za Fairbanksa, koji se nije najbolje snalazio među ograničenjima koje je postavljala nova tehnologija. Nastupio je u nekoliko zvučnih filmova, ali ga je zdravlje počelo izdavati, i nije više mogao privlačiti publiku svojim pothvatima na ekranu. Godine 1936. se razveo od Mary Pickford i oženio za svoju dotadašnju ljubavnicu, britansku manekenku Lady Sylviju Ashley. Tri godine kasnije je umro od posljedica srčanog udara.

Bilješke uredi

  1. „The Douglas Fairbanks Museum - Douglas Fairbanks Sr. Biography”. Arhivirano iz originala na datum 2008-05-15. Pristupljeno 2008-10-27. 

Vanjske veze uredi