Dominique Wilkins

Dominik Vilkins (Engl. Jacques Dominique Wilkins, Pariz, Francuska, 12. januar 1960.) je bivši profesionalni američki košarkaš. Prvenstveno je igrao za Atlanta Hawks u National Basketball Association (NBA). Vilkins je bio devetostruki NBA All-Star i posmatran kao jedan od najboljih dunkera u istoriji NBA. 2006. godine je primljen u kuću slavnih košarke.

Dominique Wilkins

Dominique Wilkins
Dominique Wilkins

Lične informacije
Datum rođenja 12. januar 1960.
Mesto rođenja Pariz (Francuska)
Državljanstvo  SAD
Visina 2,03 m
Pozicija krilo
Draft 1982 (3. pik u 1. rundi)
Pro karijera 1982–1999
Seniorski klubovi
God. Klub
Atlanta Hawks
Los Angeles Clippers
Boston Celtics
Panathinaikos BC
San Antonio Spurs
San Antonio Spurs
Orlando Magic


Pored svojih 11 sezona u Hawksima, Vilkins je imao kraće susrete sa Los Angeles Clippersima, Boston Celticsom, Panathnaikosom, Fortitudo Bolognom, San Antonio Spursima i Orlando Magicom pre nego što se povukao 1999. godine.

Rani život i koledž uredi

Vilkins je rođen u Parizu, u Francuskoj, dok je njegov otac tamo bio smešten kao pilot u američkom vazduhoplovstvu. Porodica Vilkins se zatim preselila u Dallas i Baltimore, pre nego što se uselila u Washington, Severna Karolina, gde je pohađao Washington High School. Bio je uzastopni MVP za svoj tim Državnog prvenstva klase 3-A (1978–1979). Vilkins je bio u sekciji "Lica u gužvi" Sports Illustrateda, dok je bio u srednjoj školi, zbog nastupa protiv škole više klase u kojoj je postigao 48 poena, imao 27 skokova, 9 zakucavanja i 8 blokada. Vilkins je tada glumio u američkim igrama McDonald'sa, American Capitala, The Capital Classica, The Kentucki Derbi Festival Classica i The Dapper Dan Classic All-Star Gamesa. Imao je 16 poena i 12 skokova u Mekdonaldsu, 26 poena u prestonici i 22 poena u Derbi klasiku. Na univerzitet u Džordžiji upisao se 1979. godine sa uspostavljenom reputacijom zanimljivog igrača. Vilkins je tokom karijere prosečno beležio 21,6 poena u igri i bio je proglašen za SEC košarkaša godine 1981. godine. Koledž je napustio posle svoje juniorske godine.