Dolinske modrivrane

Dolinske modrivrane ili pozemne modrivrane[1] (lat. Brachypteraciidae) su malena porodica ptica stanarica ograničenih na Madagaskar. U srodstvu su s vodomarima, pčelaricama i zlatovranama. Najviše podsjećaju na ove zadnje i neki autori ih smatraju potporodicom zlatovrana.

Dolinske modrivrane
Brachypteracias leptosomus
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Coraciiformes
Porodica: Brachypteraciidae
Bonaparte, 1854.
Sinonimi

Atelornithidae - Chenu i Des Murs, 1852.

Opis uredi

Dolinske ili pozemne modrivrane su velike kao vrane i građene kao zlatovrane, duge 25-49 cm.[2] Love i gmazove i velike kukce. Više su vezane za kopno od vrsta porodice zlatovrana, a to se ogleda na njihovim dužim nogama i kraćim i oblijim krilima.

Nisu veoma šarene kao zlatovrane i bljeđe izgledaju i imaju pruge ili točke po tijelu. Mnogo su povučenije i plašljivije od svojih srodnika i teško ih je zamjetiti u šumama.[2] Obično je njihovo glasanje jedino što odaje njihovu prisutnost.

Ove ptice se gnijezde u parovima u rupama u tlu koje iskopaju same, za razliku od zlatovrana koje se vrlo rijetko gnijezde u rupama, pa čak i tada ih uopće ne kopaju same.[2]

Sistematika uredi

Analize mitohondrijske DNK su potvrdile sistematiku ove grupe, ali su naglasile da odvajanje roda Geobiastes u Brachypteracidae, kako je to rađeno od 1960-ih, treba povratiti na staro barem dok se ne nađu neki dokazi da zaista pripadaju ovdje (npr. fosilni ostaci). Trenutno ne postoje nikakvi fosili dolinskih modrivrana; fosili iz Europe koji potiču iz razdoblja eocena, isprva smatrani da su srodnici ove porodice, su se kasnije pokazali dosta različitim od njih. Do dan danas nema dokaza da su dolinske modrivrane ikada napustile Madagaskar.

Vrste uredi

Postoji pet vrsta u četiri roda:

Porodica Brachypteraciidae

Drugi projekti uredi

 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: dolinske modrivrane
 Wikivrste imaju podatke o: dolinskim modrivranama

Izvori uredi

  1. Hrvatska opća enciklopedija, Leksikografski zavod "Miroslav Krleža", Zagreb 2008. ISBN 978-953-6036-40-0
  2. 2,0 2,1 2,2 Forshaw, J. & Kemp, A. (1991). Forshaw, Joseph. ur. Encyclopaedia of Animals: Birds. London: Merehurst Press. str. 147. ISBN 1-85391-186-0.