39°52′22″N 22°32′48″E / 39.87278°N 22.54667°E / 39.87278; 22.54667

Dolina Tempe
Tempe
Tempe

Dolina Tempe (suvremeni grčki: Témpi) je naziv za klisuru u sjevernoj Tesaliji u Grčkoj, opjevanu od strane grčkih pjesnika kao omiljeno boravište boga Apolona i Muza. Smještena je između Olimpa na sjeveru i planine Ose na jugu. Duga je 10 kilometara, a na nekim mjestima uska samo 25 metara, sa stijenama visokim 500 metara. Kroz nju teče rijeka Pinej, ulijevajući se u Egejsko more.

Na desnoj obali Pineja je bio Apolonov hram, gdje su se uručivali vijenci pobjednicima Pitijskih igara. Doline Tempe je neko vrijeme također bila dom Aristeja, sina Apolona i Kirene, i on je tamo tjerao Euridiku, suprugu Orfejevu, koju je prilikom bijega ugrizla zmija. U dolini je u 13. vijeku sagrađena crkva posvećena sv. Paraskevi.

Dolina se smatra jednim od strateški najvažnijih točaka u Grčkoj, s obzirom da kroz nju prolazi put od Larise kroz planine prema moru. Zbog toga su se u njoj i oko nje često vodile vodile borbe kroz historiju. Međutim, može se zaobići kroz prijevoj Sarantoporo, iako je put malo duži. Godine 480. pne. 10.000 Atenjana i Spartanaca je tamo pokušalo zaustaviti Kserksov pohod, ali su Perzijanci zaobišli Grke marširajući kroz Sarantoporo. Za vrijeme Trećeg makedonskog rata 164. pne. Rimljani su se tamo uspjeli probiti kroz Perzejeve obrambene linije te ga kasnije poraziti u bitci kod Pidne. Dolina je bila poprište sukoba i za vrijeme Andriskosovog ustanka 148. pne, kao i za vrijeme bizantske i otomanske vlasti.

Danas je Tempe na zlom glasu zbog loše ceste kroja prolazi kroiz nju te stravičnih nesreća, ukljujući onu iz 2003. godine u kojoj je cijeli 11. razred, odnosno 21 učenika iz sela Makrochori (prefektura Imathia) poginulo u sudaru s kamionom.

Po dolini su nazvani gradovi Tempe u Arizoni (SAD) i Tempe u Novom JUžnom Walesu ( Australiha).

Galerija uredi

Vanjske veze uredi