Diplopija predstavlja udvojeno (dvostruko) viđenje. Često predstavlja prvu manifestaciju pojedinih sistemskih poremećaja, pogotovo mišićnih ili neuroloških oboljenja.

Diplopija
lat.
Diplopia
SpecijalnostOftalmologija
Klasifikacija i eksterni resursi
ICD-10H53.2
ICD-9368.2
DiseasesDB31225
eMedicineoph/191
MeSHD004172

Uzrok nastanka uredi

Poremećaji u razvoju binokularnog vida nastaju u prvim godinama života. U zrelom životnom dobu, kada je binokularni vid razvijen i utvrđen, svi okulomotorni poremećaji mogu da dovedu do neprijatnih dvostrukih slika, ali ne i do senzornih promena. Brojni su uzroci koji mogu izazvati diplopiju.

Monookularna diplopija (kod koje se duple slike javljaju samo na jednom oku) može nastati kod povrede rožnjače ili dužice, katarakte, keratokonusa, subluksacije očnog sočiva, oboljenja mrežnjače i dr.

Binokularna (prava) diplopija nastaje kod poremećaja rada binokularnog viđenja, paralizne razrokosti, kod operativnih zahvata pri ispravljanju refrakternih mana, posle operacije katarakte, stavljanja veštačkog sočiva i sl. Takođe, na diplopiju se povremeno žale histerične osobe, ljudi sa jakim migrenoznim glavoboljama, neurološkim oboljenjima, miastenijom gravis i dr.

Klinička slika uredi

Dvojno viđenje može biti konstantno ili intermitentno, može da se javi pri gledanju na blizinu ili na daljinu, odnosno pri gledanju na jedno oko (monookularna) ili na oba oka (binokularna). Duple slike su neprijatne, pa se organizam bori protiv njih na dva načina: neutralizacijom i abnormalnom retinalnom korespodencijom. Neutralizacija se sastoji u tome što lik „skrenutog“ oka ne stiže do centralnog nervnog sistema, a kod abnormalne retinalne korespodencije se postiže lažna simultana percepcija.

Dijagnoza i lečenje uredi

Ispitivanje diplopije se najjednostavnije izvodi probom sa svećom i crvenim staklom pred jednim okom. Zatim se rade oftalmološki pregled i neurološka ispitivanja da bi se uvideo uzrok nastanka diplopije, a po potrebi se rade i kompjuterizovana tomografija i nuklearna magnetna rezonanca.

Simptomatska terapija podrazumeva zatvaranje jednog oka gazom, flasterom ili drugim materijalom, dok se ne odstrani uzrok. Etiološka terapija zavisi od osnovnog oboljenja koje je uzrokovalo diplopiju.

Izvori uredi