Dionizije iz Fokeje

Dionizije Fokejac ili Dionizije iz Fokeje (početak 5. vijeka pne.) bio je fokejski admiral koji je sudjelovao u jonskom ustanku. O njegovom životu se ne zna mnogo, ali Herodot navodi kako je Dionizije odabran za komandanta jonske flote koja je 494. pne. dobila zadatak razbiti perzijsku blokadu Mileta, posljednjeg pobunjeničkog uporišta na maloazijskoj obali.

Kada je vidio okupljenu flotu okupljenu kod otoka Lade blizu Mileta, Dionizije je shvatio da je ona previše nedisciplinirana, neuvježbana i demoralizirana da bi se suprotstavila Perzijancima koji su, uz to bili brojčano nadmoćniji. Zato je odlučio pripremiti flotu kroz intenzivne fizičke vježbe i pomorske manevre. Nakon tjedan dana se ispostavilo da su Dionizijeve mjere nepopularne, pa se među posadama počelo širiti nezadovoljstvo, pogotovo među onima iz samoskog kontingenta, koji su Dioniziju zamjerali da im komandira iako je u flotu doveo samo tri broda.

Perzijanci su, po svemu sudeći, čuli za neslogu među svojim neprijateljima, te su podmitili dio nezadovoljnih posada i oficira. Kada je otpočela bitka, čak 120 od 350 brodova je jednostavno napustilo jonsku bojnu liniju i otplovilo u svoje matične luke. Ostatak je bio masakriran od brojčano i moralno nadmoćnijih Perzijanaca.

Sam Dionizije se hrabro borio u bitci, potopivši tri perzijska broda, ali je na kraju bio prisiljen na povlačenje. Vrativši se u Fokeju, otpočeo je napadati trgovačke brodove i živjeti kao pirat, sve dok nije došao na Siciliju. Tamo je napadao kartaške i tirenske brodove.

Literatura uredi

  • Bulwer, Edward Lytton. Athens, Its Rise and Fall: With Views of the Literature, Philosophy, and Social Life of the Athenian People. New York: Harper & brothers Publishers, 1852.
  • Rawlinson, George; Benjamin Jowett, Henry Graham Dakyns and Edward James Chinnock. Greek Historians: The Complete and Unabridged Historical Works of Herodotus, Thucydides, Xenophon and Arrian. New York: Random House Incorporated, 1942.
  • Shaw, Philip. The Sublime. New York: Routledge, 2006. ISBN 0-415-26847-8
  • Thirlwall, Connop. A History of Greece. London: Longman, Brown, Green & Longmans, 1846.
  • Waltari, Mika; The Etruscan (Turms kuolematon, 1955).

Eksterni linkovi uredi