Die Bremer Stadtmusikanten


Koordinate: 53° 4' 34" SG Š, 8° 48' 26" IGD

Bremenski muzikanti (u originalu na nemačkom: Die Bremer Stadtmusikanten) su jedna od bajki braće Grim.

Bremenski muzikanti

Priča, ukratko, glasi ovako: Isluženi magarac, osećajući da mu se bliži kraj, jer je gazda nezadovoljan njegovim radom, odlučuje da pođe u Bremen i tamo postane gradski muzičar. Uz put mu se pridužuju pas, mačka i petao, koji žive u sličnim okolnostima u svojim domaćinstvima. Svi oni imaju nameru da u Bremenu postanu muzičari.

Kad se smračilo, oni stanu da prespavaju u šumi. Međutim, petao ugleda svetlo u daljini i oni svi odluče da krenu tamo u potrazi za boljim prenoćištem. Kad su stigli do kuće, ugledali su u njoj bandu razbojnika kako se goste. Onda se popnu: pas na magarca, mačka na psa, petao na mačku i krenu da njište, laju, mjauču i kukuriču iz sve snage. Od toga se razbojnici preplaše i pobegnu, a četiri prijatelja u kući nađu hranu i prijatno prenoćište.

Nešto kasnije, razbojnici pošalju jednog od njih nazad, u izvidnicu. On uđe u zamračenu kuću i jedino ugleda mačije oči za koje je mislio da su ostaci ognjišta. Kad im se približi, mačka ga ugrebe, magarac ritnu, pas ujede, a petao zakukurika. Razbojnik se jako prepade i pobeže.

Od tada se razbojnici nisu više pojavljivali, a 4 prijatelja su u kući živeli spokojno i srećno.

Simbolika odlaska u Bremen, kao način za oslobađanje, se ogleda u tome što je ovo bio slobodan trgovački grad u kome se nije živelo pod feudalnom vlašću.