Dexter (TV serija)

(Preusmjereno sa stranice Dexter (serija))

Dexter je popularna i kontroverzna američka televizijska dramska serija, koja se originalno prikazuje na Showtime. Bazirana je na liku iz serije romana Dexter pisca Jeffa Lindsaya, a ekranizirao ju je James Manos, Jr. Do sada je snimljeno 5 sezona po 12 epizoda, te je posljednju epizodu 4 sezone izravno pratilo 2.6 milijuna gledatelja, što je rekord za neku originalnu seriju na Showtimeu koji je televizijska stanica koju mogu gledati samo pretplatnici[1]

Dexter
Formatkriminalistička serija
KreatorJeff Lindsay
NastupajuMichael C. Hall
Jennifer Carpenter
David Zayas
C.S. Lee
Lauren Vélez
James Remar
Julie Benz
Erik King
Desmond Harrington
Uvodna temaAlexander Courage
Jerry Goldsmith
Zemlja porijekla SAD
Jezik/ciengleski
Broj sezona5
Broj epizoda60
Produkcija
Izvršni producent(i)Daniel Cerone
Sara Colleton
Charles H. Eglee...
Trajanje55 min.
Producentska kompanija/eShowtime
Eksterni linkovi
Službene stranice

"Dekster: nova krv" američka je miniserija najavljena u listopadu 2020. Nastavak je serije "Dekster". Miniserija se sastoji od 10 epizoda. Michael C hall ponovio je ulogu Dekstera Morgana osam godina nakon izlaska osme sezone. Američka premijera premijerno je prikazana 7.studenog 2021. na TV-u Na internetu. Emisija je završena 9.siječnja 2022.[2]

Radnja serije uredi

Radnja serije odvija se u Miamiju, te prati Dextera Morgana, serijskog ubojicu koji radi u policiju kao forenzičar za krv. Zbog tragedije koju je doživio u djetinjstvu, osjeća strast i potrebu za ubijanjem, koju je njegov otac koji ga je posvojio, policajac Harry Morgan, kanalizirao da ubija ljude koji to "zaslužuju". Tako su Dexterove žrtve većinom ostale ubojice koji su izbjegli sudsku kaznu, ili nikad nisu ni bili pod istragom. U seriji je prikazano Dexterovo balansiranje između svakodnevnog života, te njegovog tajnog identiteta. Ostali likovi u seriji su Debra Morgan, Haryjeva biološka kćer, te Dexterova sestra, Rita Benet, Dexterova djevojka, te Dexterovi kolege s posla Maria LaGuerta, Angel Batista, James Doakes, Vince Masuka i Joey Quinn.

Nagrade uredi

 
Glavni glumci druge sezone serije Dexter

Filmski i televizijski kritičari su ovu kriminalističke seriju gdje je glavni lik masovni ubojica dočekali gotovo ovacijama tako da je ona dobila najviše moguće ocjene od kritičara američkih časopisa Chicago Sun-Times, New York Daily News, San Francisco Chronicle, People Weekly dok su kritičari najutjecajnih medija bili malo pažljivi kod ove kontroverzne serije tako da su dali niže ocjene. Te ocjene i časopisi su bile Chicago Tribune (90 %), Boston Globe (90 %), Los Angeles Times (80 %), Miami Herald (80 %), The New York Times (80 %) i tako dalje [3]. Sama serija i njen glavni glumac su bili nominirani za nagradu Zlatni globus dvaput, ali je globus dobio sam glavni glumac Michael C. Hall u svom drugom pokušaju 2010. godine. Iako serija nije uspjela dobiti Zlatni globus ona je 2008. godine osvojila Scream Award za najbolju televizijsku seriju.

Kritike uredi

Odluka da se reprize epizoda 16 meseci nakon premijeri počnu prikazivati na otvorenoj televizijskoj stanici koju svi mogu gledati je izazvalo lavinu kritika od strane neprofitabilnog udruženja nazvanog Roditeljski televizijski savjet (Parents Television Council) [4][5] pošto gledatelji simpatiziraju serijskog ubojicu i nadaju se da neće biti uhvaćen. Kritika je još nadograđena ponavljanjem starog komentara:"Svatko tko misli da mediji nemaju veze s nasiljem je idiot". Na kraju serija se počela reprizirati na besplatnoj televizijskoj stanici s oznakom da je zabranjena za mlađe od 14 godina i rezanjem najkontroverznijih djelova epizoda [6].

Glumci uredi

Izvori uredi

  1. http://www.thrfeed.com/2009/12/dexter-season-finale-ratings-hit-alltime-high.html
  2. Dekster: nova krv — novi detalji
  3. „Dexter (Showtime) – Reviews”. Metacritic. Arhivirano iz originala na datum 2012-02-28. Pristupljeno 27. 07. 2007. 
  4. Hibberd, James (5. 12. 2007.). „Parents Television Council Denounces CBS's Dexter Plan”. Advertising Age. Arhivirano iz originala na datum 2009-07-15. Pristupljeno 20. 07. 2010. 
  5. „PTC to CBS: Do Not Air Dexter on Broadcast TV”. parentstv.org. 30. 01. 2008.. Arhivirano iz originala na datum 2008-05-04. Pristupljeno 20. 07. 2010. 
  6. Stelter, Brian (16. 02. 2008.). „Showtime's Serial Killer Moves to CBS, to a Not Entirely Warm Welcome”. The New York Times. Pristupljeno 20. 07. 2010. 

Vanjske veze uredi