Del amor y otros demonios

O ljubavi i drugim nečistim silama (španski: Del amor y otros demonios) je roman kolumbijskog pisca Gabriela Garcíe Márqueza, koji je prvi put obljavljen 1994.

Del amor y otros demonios
Autor(i)Gabriel García Márquez
Jezikšpanski
Datum izdanja1994.

U prologu, Gabriel García Márquez tvrdi da je roman izmišljena priča koja je za temelj imala jednu od mnogobrojnih legendi koje mu je njegova baka pričala u djetinstvu. Radnja prati sudbinu dvanaestogodišnje djevojčice, za koju se vjeruje da je zaražena bjesnoćom, i čija duga kosa bakrene boje nastavlja rasti i nakon njene smrti. Prije nego što je napisao ovaj roman, Márquez je prisustvovao iskopavanju jedne grobnice, te u jednom od grobova ugledao kostur slične mlade djeovjke s dugom crvenom kosom, koja je ubrzo postala izvorom njegove inspiracije za ovaj roman. Mariana Solanet u priručniku Garcia Marquez for Beginners (Marquez za početnike) ipak tvrdi kako je priča u potpunosti plod Marquezove mašte. Ona radije prihvaća činjenicu da je djelo Daniela Lemaitrea, Historija Kartage, poslužila Marquezu kao temelj za njegov roman Ljubav u doba kolere.

2008. premijerno je izvedena opera Ljubav i druge nečiste sile na Glyndebourne festivalu.

Likovi uredi

Sierva María uredi

Sierva María je jedinica markiza Casalduero Don Ignacio de Alfaro y Dueñas i Bernarde Cabrera. Odgojila ju je Dominga de Adviento, jedna crkinja koja je služila u markizovom domu. Rođena je sedam mjeseci nakon začeća s pupčanom vrpcom oko vrata, tako da su pomislili da neće preživjeti. Dominga je tada dala zavjet da se djevojčina kosa neće rezati sve dok se ne uda, ako preživi. Djevojka je pak jako buntovna... a takvo ponašanje u društvu u kojem je živjela bilo je neprihvatljivo te su je proglasili utjelovljenjem samog vraga.

Zato ju je otac odvodi u samostan Santa Clara smatrajući da će ju boravak tamo i časne klarise "izliječiti". Za vrijeme te odvojenosti od ostaloga svijeta, ona dozvoljava dolazak oca Cayetana Delaure u odaju u kojoj je zatočena. Iako Delaura dolazi s ciljem da ju izliječi, egzorcizam ustupa mjesto ljubavi, a ustaljene propovijedi zamjenjuju ljubavni stihovi kojima ju on uči.

Cayetano Delaura uredi

Cayetano Alcino del Espíritu Santo Delaura y Escudero je zadužen da izliječi Siervu Maríu. Smatra se da je direktni potomak Garcilasa de la Vege. Štićenik je biskupa De Cáceres y Virtudes, kojem mladi otac ponajprije čita knjige. Njegova jedina veća zadaća jest istjerati zlog duha iz tijela djevojčice, u koju se on nenadano zaljubljuje.

Izvori uredi

Solanet, Mariana. Garcia Marquez for Beginners. New York: Writers and Readers, 2001.

Eksterni linkovi uredi