David Paul Boreanaz (16. svibnja, 1969.), američki je filmski i televizijski glumac.

David Boreanaz
Biografske informacije
Rođenje16. 1. 1969. (1969-01-16) (dob: 55)
Sjedinjene Američke Države Buffalo, New York
SupružnikIngrid Quinn (1997. - 1999.)
Jaime Bergman (2001. -)
Opus
Djelatni period1997. -
Znamenite uloge
Angel u Buffy i Angel
Seeley Booth u Kosti

Raniji život uredi

David Boreanaz rođen je u Buffalo-u, New York i odrastao je u Philadelphia-i, Pennsylvania, gdje su njegov otac Dave Roberts (David Thomas Boreanaz) koji je meterolog s WPVI-TV i njegova majka, Patti Boreanaz radila kao putnički agent. Porijeklom je Talijan i prezime Boreanaz je izvorno sa Sjevera Italije. On je Katolik i njegova dva najpoznatija lika Angel i Seeley Booth su Katolici. Boreanaz je polazio u srednju školu na Malvern Preparatory School u Malvern, Pennsylvania, i otišao na fakultet na Ithaca College u Ithaca, New York. Nakon što je diplomirao preselio se u Hollywood, Kalifornija.

Karijera uredi

Njegovo prvo glumačko iskustvo je bilo kada je gostovao u video spotu za hit Married... with Children, koji je bio Kelly-n dečko na motociklu. Dobio je ulogu u televizijskoj seriji "Buffy the Vampire Slayer", nakon što je poprskao producenta dok je šetao s psom. U kultnoj seriji, glumi misterioznog Angel-a, koji je vampir s dušom. Serija postiže golemi uspijeh i Boreanaz je započeo snimanje nove serije "Angel", koja liku daje šansu da se razvija i koncentrira na Angel-ovu borbu za iskupljenjem. Pojavljivao se u Buffy od 1997. do 1999., što ukazuje na početak glume u Angel-u, koji se prikazuje sve do 2004. godine. Cijelo njegovo iskustvo u "Buffy & Angel", uključujući gostojuće iskustvo, Boreanaz se razlikuje po iskustvu u više epizoda od te 2 serije po značajnom kraju. Boreanaz-ova prva značajna uloga je u horor filmu "Valentine" iz 2001. godine, pored Denise Richards i Katherine Heigl. 2003. godine pojavio se u video spotu pjevačice Dido "White Flag", te je dao glas za Squall Leonhart u video igrici "Kindom Hearts", međutim kasnije je zamijenjen za Doug-a Erholtz-a u "Kindom Hearts II". 2005. godine Boreanaz započinje sa Emily Deschanel snimanje televizijske serije "Kosti". Nedavno se pojavio u kanadskom filmu "Ove djevojke", tumačio je motorista, film je objavljen u Kanadi u ožujku 2006. godine, nakon premijere u "Toronto Film Festivalu" i "Vancouver Međunarodnom Film Festivalu". Njegova nadolazeća uloga je u filmovima "Mr. Fix it" i "Suffering Man's Charity". Šire se glasine da bi Boreanaz moga snimiti četvrti nastavak Jurskog Parka koji bi trebao izaći tijekom 2008. godine. Predviđa se da bi Boreanaz mogao dati glas za Hal-a Jordan-a u nadolazećom DC animiranom stripu "Justice League: The New Frontier".

Privatni život uredi

Boreanaz živi u Los Angelesu, Kalifornija. Bio je u braku sa Ingrid Quinn od 7. lipnja 1997. do 1999. godine te se oženio glumicom i modelom Jaime Bergman 24. studenog 2001. godine. Oni imaju sina, Jaden Rayne Boreanaz, rođen 1. svibnja 2002. godine

Filmografija uredi

Godina Naziv Uloga Bilješke
1997 do 2003 Buffy:Ubojica vampira Angel TV serija
1999. do 2004. Angel Angel/Angelus TV serija
2001. Valentine Adam Carr
2002. Buffy the Vampire Slayer Angel Glas za video igricu
Kingdom Hearts Leon Glas za video igricu
I'm With Lucy Luke
2005. The Crow: Wicked Prayer Luc Crash
2005. do ???. Kosti Special Agent Seeley Booth TV serija
2006. Ove djevojke Keith Clark Ograničena objava
Mr. Fix It Lance Valenteen
The Hard Easy Roger Hargitay
2007. Suffering Man's Charity Sebastian U produkciji
2008. Our Lady of Victory Ed Rush
Justice League: The New Frontier Hal Jordan/Green Lantern Animirani film

Vanjske veze uredi